Вход | Регистрация

Русе 21°C

Три са жертвите на пороя в Бургаско - обновена

Три са жертвите на пороя в Бургаско - обновена

Поройните дъждове в Бургаско вече отнеха живота на две жени и момче в Бургаско.

Пожарникари са открили тялото на 63-годишната Недялка Русева, удавена в автомобил в местността Ченгене скеле край Бургас. Приливна вълна през нощта е хвърлила от пътя шест автомобила в дерето

По-късно бе съобщено и за втора жертва на проливните дъждове в Бургаска област - 21-годишната Камелия Желязкова. Тялото й е намерено на спортната площадка в парк "Росенец", след като по-рано започна издирването й.

Спасителни екипи откриха и тялото на трета жертва на наводненията в региона – пастир на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево.

Съобщено бе също, че електротехник е пострадал тежко при ремонтни работи на трафопост до Морското казино в Бургас. Мъжът е транстортиран в тежко състояние във Военно-медицинска академия в София.

Понеделник е обявен за ден на траур в Бургас в памет на загиналите във водната стихия.

Поройният дъжд е причината за наводненията в община Бургас, категорични са институциите. Нанесени са и много материални щети. Язовир "Ясна поляна" прелива контролирано, няма опасност да се скъса стената му.

Над 176 литра на квадратен метър дъжд е паднал в Бургас за по-малко от едно денонощие. В общината са получени около 500 сигнала за отводняване. 16 души са били евакуирани насила в квартал "Победа", защото екипите са били посрещнати с камъни. В зоната на "Ченгене скеле" са потопени над 50 лодки, 150 рибарски хижи са в трагично състояние. Достъпът до рибарското селище е невъзможен и заради авария в мост.

Бедствено положение е обявено на територията на общините Приморско, Опан, Гълъбово и Раднево.

Пътят на юг от Созопол е затворен в няколко участъка заради наводнения. Река Ропотамо е преляла. Наредена е евакуация на населението на село Ново Паничарево. Наводнен е и къмпинг "Китен".

Язовирът в село Странско, община Димитровград е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място. При град Харманли се наблюдава повишение с 2 м на нивото в река Марица. По течението й в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните участъци. До момента са получени близо 100 сигнала за наводнени къщи в Димитровград, Харманли и други по-малки селища. Продължава да е затворен главен път Е80, както и основният път между Стара Загора и Димитровград.

На територията на област Стара Загора има обявени бедствени положения в общините Опан, Гълъбово и Раднево. Евакуирани са над 30 човека. Продължава да се работи предимно по спасяване на хора и имущество. На места в областта дъжда все още не е спрял напълно и отводнителни действия на засегнатите домакинства и инфраструктура са затруднени. Поисканата помощ за високо проходима техника от мини "Марица"-Изток вече е на терен и участва в спасителните дейности. Водната стихия е заляла кварталите "Строител" и "Лозенец" в град Гълъбово. В момента частично е спряно електричеството в града.

Сериозни щети има в селата Опан, Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.

Жителите на харманлийското село Бисер са евакуирани по високите места и на площада и не се допускат до къщите си заради обилния валеж, съобщи кметицата Златка Ангелова. Мярката е превантивна, засега ситуацията там е спокойна. Нивото на река Бисерска се е покачило. В посока Любимец на места има засегнати земеделски площи. От Община Харманли са уверили Ангелова, че няма проблеми с намиращия се наблиза язовир "Орешец".

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар