Вход | Регистрация
Русе 21°C

Полезен сайт за пожари в общински сайт

Община Горна Оряховица се присъединява към информационната кампания на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” - "Пази горите от пожар-Научи как!”, информират от местната администрация. 

На Интернет страницата й е инсталиран графичен банер, който насочва потребителите към информационния сайт pojarna.com. На сайта са публикувани правила за поведение за недопускане на горски пожари, както и как трябва да се действа в критична ситуаци

Пожарите са най-опустошителното бедствие за горите, съобщават от главната дирекция. Само през миналата година огънят е унищожил над 15 680 дка иглолистни, 22 978 дка широколистни, 11 442 дка смесени гори, треви и храсти. При близо 58 на сто от горските пожари причината е била небрежност, непредпазливост или безотговорно използване на огън.

Малка част от пожарите са възникнали в следствие на природни явления, умисъл, детска игра и др. Данните показват, че в повечето случаи хората не са били в състояние да предвидят последиците от своята дейност.

За да бъде съхранено зеленото богатство на България от ГД ПБЗН апелират за спазване на някои основни правила:

Да не се пали огън в горите и в близост до тях, извън 

определените за това места!

Да не се опожарява дървесна и храстова растителност, треви и горими отпадъци в необезопасени места в горите и на разстояние до 100 м. от горския фонд!

Да не се палят стърнища, слогове, крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него!

Да не се хвърлят незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения!

Всички туристи, излетници и преминаващи през горите граждани трябва да спазват противопожарните правила!

При забелязване на пожар в горите, гражданите трябва незабавно да сигнализират на тел: 112 - РС "Пожарна безопасност защита на населението", Общината, Кметството, Държавното лесничейство и да се включат активно в пожарогасенето!

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар