Вход | Регистрация
Русе 21°C

Великденски традиции и багрене на яйца с естествени бои

На Велики четвъртък в ранни зори се боядисват яйцата за Великден

Великденски традиции и багрене на яйца с естествени бои
Снимка: Pinterest

Народните традиции по време на Страстната седмица са свързани с определен ред през различните дни. От понеделник до сряда трябва да сте почистили дома си, за да можете в следващите дни да се отдадете на занимания, посветени на посрещането на Възкресение Христово.

В ранни зори на Велики четвъртък се боядисват яйцата за Великден. Традицията повелява най-възрастната жена в дома да се захване с тази задача, като първото яйце задължително е червено, символ на Христовата жертва за човечеството. С него се мажат бузите и челата на децата вкъщи, след което се оставя да бди над дома чак до следващия Великден.

Във Велики петък, наричан Разпети петък, се спазва забрана за предене, тъкане, за да се предпази реколтата от градушка, но най-вече за предпазване от болести и смърт, разказват от РИМ-Плевен. Обредните великденски хлябове се месят и пекат в събота.

На неделната празнична трапеза всички се чукат с великденски яйца за здраве, а чието яйце излезе най-здраво, той ще е най-здрав през годината. На Великден се правят традиционните празнични гостувания на младоженците у кумовете и родителите на невестата, като се носят боядисани яйца и великденски кравай.

Днес има най-различни техники за боядисване на великденските яйца. Ние обаче ще ви припомним как нашите баби и прабаби са разчитали на природата, използвайки нейните естествени багрила, и ще добавим нови за естествено боядисване на яйца.

Оранжева боя - люспи от кромид лук и червена чушка

Червена боя - люспите от червен кромид лук в голямо количество, сок от червена ряпа, сок от червени боровинки, плодове на бъз, дъбова кора и компот от череши.

Кафява боя – орехови черупки, черен чай, брезова кора, кафе на зърна.

Жълто-зелена боя – обелки от зелена ябълка.

Тъмнозелена боя – млада ръж, спанак, коприва, цвят от липа.

Светлозелена боя – липов цвят, кимион, шафран.

Синя боя – сок от лилаво грозде, сок от боровинки.

Светлосиня боя – листа от свежо червено зеле.

Жълта боя – моркови без листата, семена от целина, лайка, зелен чай, може също и с обелки от портокал и лимон, смлян кимион, куркума.

Тъмножълта боя – семена от копър.

Лилава боя – цвят от виолетка, червено вино, листа от червен лук, чай от хибискус.

Розова боя – цвекло, малина, сок от червено грозде.

Оцветяване по този начин може да се направи по време на варенето на чйцата, както и след това. Ако предпочитате вариантът с варене, тогава сложете естествената боя във водата, където се варят яйцата. Колкото повече яйца има в съда, толкова по-голямо количество от боята трябва да добавите за ярък цвят.

След варенето оцветяването става, като залеете желан брой яйца с вода, в която добавяте боята и 1 ч.л. оцет. Държите ги в хладилник, докато полученият цвят ви хареса. Боята за тази техника се получава като предварително приготвяте отвара от избрания продукт, с която заливате яйцата.

Приятно боядисване!

А как да декорирате дома си по великденски, вижте тук.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар