Вход | Регистрация
Русе 21°C

Изложба и книга в памет на Левски

Изложба и книга в памет на Левски
Снимка: Север.бг

Изложбата "140 години по пътя на безсмъртието" и книгата на проф. Иван Стоянов "Нови щрихи в идейните възгледи и дейността на Васил Левски" бяха представени снощи в Регионална библиотека "П. Р. Славейков". Съорганизатор на събитието бе Регионалния държавен архив.

На патриотичната инициатива присъстваха уважавани преподаватели във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и научни работници, които са изследвали живота и делото на Апостола на свободата, приятели и гости.

801839"Когато се опитаме да кажем нещо за Левски то обикновено е много малко, като един опит да опишем невероятното, една цветна картина, за чиито багри нямаме изразни средства. Подредихме тази изложба в опит да ви помогнем да извървим още веднъж стъпките на Апостола. И в същото време си даваме ясна сметка, че е по-важно не да вървим по пътя му, а в посоката, в която той е гледал.", каза при откриването на експозицията Ивелина Димитрова, шеф на Дирекция "Регионален държавен архив".

Снимки и копия от документи са подредени тематично в 8 табла, според различни етапи от дейността на Левски -  участието му в различните легии, в четническото движение, както и дейността му в Търновския край.

Тук е снимката на къщата в Лясковец, където е отсядал Апостола, заедно с Ангел Кънчев, летописни бележки на НЧ "Напредък" в Г. Оряховица, сред които има някои много вълнуващи. В тях се казва, че населението се е събирало на тайно място, именно в училището и в някоя друга "доверена частна къща", за да чуе живото слово на минаващите апостоли. Експонатите ще останат подредени в РНБ до 20 февруари.

801853

 

"Човек трябва много дълго да се запознава с кореспонденциите на Васил Левски, за да усети атмосферата на Възраждането и магията на революционния подем от средата и края на 70-те години на XIX век. ", каза  по повод предстоящото представяне на новата книга за Апостола директорът на Регионалната библиотеката Иван Александров.

Своите нови изследвания за Васил Иванов Кунчев в книгата си "Нови щрихи в идейните възгледи и дейността на Васил Левски"  представи историкът и преподавател във Великотърновския университет проф. Иван Стоянов.  Той е считан за един от най-големите съвременни изследователи на Левски. Представи книгата си не като нов прочит, а "реконструиране на историческото ни минало такова, каквото е било, а не такова, каквото някому се иска да е било.”

Той даде възможност на присъстващите да усетят света на Левски, взаимоотношенията му с неговите водачи Раковски и по-късно Каравелов, с неговите съратници, да научат за трудностите във взаимоотношенията на Вътрешната революционна организация - чрез която се достига апогея на борбата - Априлското въстание.

До днес за Левски са написани над 10 000 монографии, статии, студии, научни съобщения, доклади, отразяващи неговите идейни виждания и практическа дейност.

801852"Въпреки всичко си мисля, че българите не познават Васил Левски. Сещаме се за него два пъти - на 18 февруари и на 18 юли, а между тези дати не се прави нищо, което, според мен, е предателство спрямо идеите и дейността на Васил Левски.", започна представянето проф. Стоянов.

В книгата си авторът е обърнал внимание на няколко основни въпроса, сред които идеите на Левски, като идеи на Новото време. Втората част на книгата е посветена на "революционния терор", срещу налагането на който Левски е против.

От Каравелов, който дава за пример като държавно устройство Швейцария и САЩ, Левски заимства републиканските идеи. Левски е убеден републиканец. В началото на наредата, писана и от други големи революционери като Ангел Кънчев, Любен Каравелов и др. се казва още в началото: Да се направи една обща революция и да се направи коренно преобразование на сегашната деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република и народно управление.

Патриотите на спират до тук, продължава разказа проф. Стоянов, като заявяват, че "турският чорбаджилък ще отстъпи място на братството, съгласието и съвършенното равенство". Тези думи са изречени през 1871 г., когато в света по това време има две републики - Швейцария и другата зад Атлантика - САЩ. Третата република - Франция, тепърва се конституира и не може да даде своето отражение върху идейните възгледи на Левски в този момент, когато се пише наредата.

"Винаги съм си мислел, как е съумял да стигне до прозрението и да сравни България с "Храм на истината и правата свобода". "Неукият" карловец да сравни бъдещата Българска република с Божия храм, където би трябвало да се говори само истината, където не се богохулства, не се лъже, не се краде, не се реституира и приватизира за щяло и нещяло, не се облагодетелстват близки, познати, роднини до 10--то и 100-тно коляно, не се прави нищо, което е в разрез с десетте Божи заповеди. Че кой политик ще пропагандира и ще обича Левски?!", попита риторично авторът и веднага даде сравнение с Алековия герой, който би казал: "Будала, че то за какво ти е държавата, ако няма келепир."

Творците на историята са обикновените хора, които с цената на своя живот, с цената на своята кръв, с цената на кръвта на своите семейства, с цената на потта на тези семейства създават всичко материално и всичко духовно. И той, карловецът, разбира, че хората, които творят и създават материалн ите блага, са в основата на държавата. До такива прозрения може да достигне само една личност, която е произлязла от низините на народа, която е чела приказката за "Неволята" и я е изпитала тази неволя. Левски е такъв. И няма нужда да му приписваме свръхестествени качества, за да го уважаваме, продължи авторът.

Иван Александров подари на проф. Иван Стоянов книгата на дон Мавро Орбини "Царството на славяните".

Още за изследванията на идеите и патриотичната работа на Левски, очаквайте в интервю с проф. Иван Стоянов.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар