Вход | Регистрация
Русе 21°C

Коледна приказка с Виенския оркестър на Щраус

Коледна приказка с Виенския оркестър на Щраус
Снимка: Булфото

Виенският оркестър на Щраус /Strauss Orchestra Vienna/ изнесе незабравим концерт на сцената на ДКС "Васил Левски" във Велико Търново. Виртуозите на виенската класика изпълниха под диригентската палка на Петер Гут класически произведения, които пренесоха публиката духом на бал в австрийската столица, въпреки не дотам приветливата обстановка на спортната зала във Велико Търново.

1138010

За приказното и приповдигнато настроение допринесоха и търновските деца, които бяха поканени от диригента на сцената, където заедно дирижираха оркестъра и танцуваха. Ще припомним, че благодарение на Общината и организаторите, възпитаниците на школата по класическа музика към Младежкия дом и деца от социални институции имаха възможмостта да гледат безплатно спектакъла.

1138008

Бяха изпълнени едни от най-популярните композиции на семейство Щраус - Йохан Щраус - баща, Йохан Щраус - син, Йозеф и Едуард, но и произведения на Франц Лехар и Имре Калман. Това бе един необикновен концерт. Бизо двучасовата музикална програма бе съпроводена от много закачки и непрекъсната комуникация с публиката. В началото диригентът Петер Гут поздрави публиката с "Добър вечер!", след което продължи обръщението си на руски език. Маестрото дирижира и с цигулка в ръка, танцува валс със сопраното Моника Мосер и "се хвана на влакчето" заедно с децата. Той дирижира и публиката да подсвирква, подвиква, става и ръкопляска в такт с оркестъра. Спектакълът бе истинско удоволствие както за ушите, така и за очите. 

1138004

Оркестърът гостува за пръв път в България, а Велико Търново е един от градовете, включен в голямото предколедно турне. Организатор на събитието е Арт.бг. Концертът на Щраус Оркестра Виена бе в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар