Вход | Регистрация

Русе 21°C

Тържества за 200 години от рождението на Тонка Обретенова

Тържества за 200 години от рождението на Тонка Обретенова
РБ "Любен Каравелов" - Русе

200 години от рождението на Баба Тонка Обретенова ще бъдат отбелязани в Русе със специална програма. Тя започва от днес с научна конференция на тема "Жените в модерността", а кулминацията ще бъде утре, 1 ноември, с тържествена заря-проверка.

В 10 ч. в зала "Александър Батенберг” започва организираната от Регионалния исторически музей конференция, в която участие ще вземат специалисти от БАН, НБУ, Държавен архив - Русе и РИМ - Русе. Те ще изнесат интересни данни за жените в българските история, литература, медицина, както и за личността на Баба Тонка в българския културен контекст.

На 1 ноември, в 11 ч. пред Паметника на Баба Тонка, ще бъдат положени венци и цветя от кмета на Русе Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев, засл.проф. Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе, представители на обществени и политически организации, училища, читалища. Веднага след това ще бъде даден старт на ремонта на къщата на семейство Обретенови.

Преди това, в 10 ч., в Заседателната зала на ІІІ етаж на Община Русе кметът Пламен Стоилов ще връчи наградата "Русе, 21-ви век” на трима изявени русенски ученици.

В 17.30 ч. в Катедрален храм "Света Троица” ще бъде отслужена панахида в памет на Баба Тонка Обретенова, а малко преди това, в 17.15 ч., военнослужещи ще преминат в тържествен марш по маршрут в.ф. 32420 Русе – ул. Солун – Паметника на Альоша - ул. Александровска - площад пред Община Русе.

От 18 ч. на площада пред Община Русе ще започне Тържествена заря-проверка, организирана от Община Русе съвместно с Русенския гарнизон и с участието на военни формирования от Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен. Цветан Цветанов – заместник министър-председател на Република България и министър на вътрешните работи, ще бъде специален гост на честванията.

Тонка Тихова Обретенова е родена през 1812 г. в Русе. Тя заедно със синовете си участват активно в революционната дейност в окръга, като единият й син - Никола Обретенов, е създател на Русенски революционен окръг.

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар