Вход | Регистрация
Русе 21°C

Българки с победи след първите си срещи по бокс в Китай

Четири нашите националки участват на Световното под наставничеството на треньора Павел Сяров

Българки с победи след първите си срещи по бокс в Китай

Три от четирите българки на световното първенство по бокс за жени приключиха първите си срещи с победи. Това съобщи треньорът на националния отбор Павел Сяров, който е с момичетата в Китай. Стойка Петрова продължава и в трети кръг в категория до 51 кг след две победи на световния ринг до този момент.

 

В първия кръг на турнира Деница Елисеева надделя с 22:5 над индонезийката Магдалена Конбейонг в категория до 60 кг. Другата възпитаничка на треньора Павел Сяров - Стойка Петрова, победи съперничката си в категория до 51 кг - тайландката Лаопиям.

 

Четирикратната носителка на бронзови медали в европейски първенства – представителката

на Турция Нагехан Гюл, срещна европейската младежка шампионка и сребърна медалистка

на ЕС - 22-годишната Светлана Каменова в първия предварителен кръг. Българката победи

съперничката си на ринга с 16:7.

 

Русенката Десислава Лазарова /категория до 71 кг/ загуби първия мач на Световното първенство, като в оспорвата битка бе победена с 10:9 от двукратната световна шампионка Анна Лаурел от Швеция.

 

26-годишната Стойка Петрова надви и италианката Валерия Калабрезе във втория кръг в кат. до 51 кг вчера. Резултатът от техния мач е 16:10 в полза на българката. Следващият мач на Стойка е на 15 май срещу французойка.

 

Днес Светлана Каменова /кат. до 57 кг/ излиза срещу казахстанката Султанкизи. Мачът на Деница Елисеева, който ще се изграе също днес,  ще е срещу унгарката Сабо.

 

Седмото издание на Световното първенство по бокс за жени се провежда в Китай. В него ще се включат рекорден брой участнички. Турнирът е и квалификационен за Олимпийските игри в Лондон тази година, където ще бъде дебютът на женския бокс.

 

Над 340 боксьорки излизат на ринга в Китай. В някои от категориите съперничките достигат до 30-40. Това наложи световното първенство да започне с ден по-рано от предвиденото – на 11-ти, вместо на 12-ти май. Освен страната – домакин, с максимален брой участнички – десет, участват Унгария, Индия, Казахстан, Русия, Турция и Украйна, Канада, Франция, Кения, Румъния и Съединените щати. 

 

За първи път в подобен турнир се състезават представителки на Афганистан, Армения, Австрия, Боливия, Колумбия, Демократична република Конго, Хондурас, Ямайка, Нигерия, Сърбия, Сиера Леоне, Южна Африка и Узбекистан. България участва с четири състезателки, ръководени от треньора Павел Сяров.

 

След решението на Международния олимпийски комитет през 2009 г. за включване на женския бокс в олимпийската програма, този спорт достигна нова фаза в развитието си и привлече много нови състезателки от целия свят.

 

 



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар