Вход | Регистрация
Русе 21°C

Национална експедиция "Орлова чука 2012" по Великден

От 13 до 16 април пещерняци от цялата страна ще се съберат на традиционния събор

Национална експедиция "Орлова чука 2012" по Великден
Снимка: Булфото

Пролетен сбор - експедиция "Орлова чука 2012" организират по време на Великденските празници двата русенски пещерни клуба "Приста" и "Академик". Събитието е включено в календара на Българската федерация по спелеология и се провежда традиционно всяка година.

Участниците от различните пещерни клубове в страната ще се съберат на 13 април, като първата им задача ще бъде проникване в пещерата Малая дупка.

На следващия ден е предвидено провеждане на състезание за изкачване по въже през ролка със самохвати на 30 м, както и проникване и работа в пещерите Орлова чука и Александър Блажев.

На 15 април ще има открита тренировка на въжените способи за спасяване в пещери, а на финала на 16 април пещерняците ще разгледат културните забележителности в региона – Средновековен град Червен, Ивановските скални църкви, Басарбовския манастир.

Нощуването ще бъде в палатки на поляната над пещерата или в хижа "Орлова чука". В експедицията могат да участват неограничен брой пещерняци от клубовете, заявили участие, които искат да се запознаят с Орлова чука и района, и да помогнат за изследването им. Те трябва да имат минимален практически опит в хоризонтални пещери, а за пещерата Александър Блажев – да владеят техника на единичното въже.

Всички пещерни спасители са поканени да се включат в тренировъчната спасителна акция на скалите пред Орлова чука, каквато беше проведена и миналата година. Районът предлага и един отличен скален полигон за обучение на начинаещи пещерняци, обясниха организаторите.

Дългосрочна цел на работата в Орлова чука е откриването на нови галерии и съединяването й с пещерата Александър Блажев, която е на 1,2 км по въздуха край село Пепелина.

 

_________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



брягнюз.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар