Вход | Регистрация
Русе 21°C

Храните с лице, а не с етикет, привличат туристи в страната ни

Председателят на "Slow food" за България представи в Търново кулинарни възможности за туризъм

Храните с лице, а не с етикет, привличат туристи в страната ни
Снимка: Север.бг

Зелено и бито сирене, еленски бут и нафпавок /мезе, подобно на бански старец/ дегустираха присъстващите на дискусията "Съкровищницата на вкусове в културния туризъм",  включена в програмата на изложението "Културен туризъм" във Велико Търново. Интересната тема за природосъобразната и традиционна храна, която туристите опитват с любопитство и дори са готови сами да приготвят, постави няколко важни въпроса към хората, занимаващи се със селски туризъм.

Има ли нещо по-важно от храната и предлагаме ли на желаещите да се запознаят с българските гастрономически традиции ястия, приготвени от натурални местни продукти, бяха някои от въпросите, които зададе председателят на международната организация "Slow food" за България д-р Десислава Димитрова. Г-жа Димитрова и Марияна Асенова, един от създателите на Фестивал на спомените "Козе мляко" в с. Горна Бела речка близо до Вършец, бяха официални гости на срещата.

Всеки турист се интересува от културните и природните дадености на местата, които посещава, но най-лесно запазва спомена за вкуса на определеното място. Храната е еманация на културата и знанието, каза г-жа Димитрова, затова е неизменна част от развитието на културния туризъм.

Основна пречка за осъществяването на качествен и регламентиран кулинарен туризъм у нас обаче съществува и това е липсата на ефикасен регламент, който да подкрепя хората, произвеждащи чисти храни. В момента има Наредба, която донякъде позволява това, но ограничава малките фермери и производители на мляко например да узаконят производството си.

Някои от традиционните български ястия, характеризиращи бита на различни райони в страната и привличащи кулинарното любопитство на туристите, са смилянски фасул, родопско бито сирене, троянска сливова ракия, еленски бут - свински бут от Еленския край, зелено сирене - сирене от ловешкото с. Черни вит, покрито с плесенна кора, и много други, които заслужават да бъдат храните с лице, а не с етикет на България. Точно такива храни търси и проучва организацията "Slow food".

"Slow food" е световна организация, възникнала в Италия през 1989 г. като реакция срещу т. нар. "fast food" /англ. бързи храни/, която се стреми да съхрани кулинарните традиции и културата на местните общности, биоразнообразието и да ги популяризира като част от националното културно наследство. В България тя развива дейност от 2004 г., като досега са създадени 14 местни структури.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар