Вход | Регистрация

Старата градска песен събира певци

Форумът е в памет на Георги Бейков, създател на дуо "Нове"

За трети път Свищов ще е домакин на Националния фестивал за стара градска песен. Очаква се в крайдунавския град да се съберат над 50 състава. Форумът е в памет на певеца Георги Бейков.

Фестивалът има конкурсен характер, а изпълнителите ще бъдат оценявани от професионално жури. Според статута на фестивала програмата на изпълнителите трябва да включва песен от репертоара на Георги Бейков и песен по избор.

След края на първия фестивален ден ще се състои концерт-спектакъл "Сънувах сън”. Той ще проследи живота на свищовския певец, един от най-добрите изпълнители на българската стара градска песен.

Певецът е роден на 13 март 1943 г. в свищовското село Козловец. От най-ранни детски години живее и учи в Свищов, където развива певческата си и музикална дарба. Животът му е класически пример за цялостно отдаване на популярната музика. Пътят му на естраден певец тръгва от най-малките градски ресторантчета, преминава през Естрадния отдел на Българската държавна консерватория, през фестивала "Златният Орфей”, през сцените на едни от най-престижните барове и локали на Канада, Швейцария, Австрия и Германия.

Създавайки заедно с цигуларката и пианистката Ваня Цокова дуо "Нове” – един от известните състави за попмузика през 80-те и 90-те години на миналия век, Георги Бейков изследва и изпълнява повечето от образците на старата градска песен. 

Фестивалът ще се проведе на 25 и 26 октомври на сцената на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”.

Ето и програмата:

25 октомври (петък)
в градската градина
13.00 ч. - Концерт на Духовия оркестър на
военно формирование 28880, гр. Белене.
в салона на читалището
14.00 ч. - Откриване на ІІІ-тия фестивал на старата градска песен "Георги Бейков”
14.30 ч. – 18.30 ч. - Конкурсна програма на първи фестивален ден.
19.00 ч. - Концерт-спектакъл "Сънувах сън” със специалното участие на Пламен Бейков – бас и Божена Петрова – пиано, квартет "Спектрум” в състав:
 Атанас Кулински-тенор, Явор Узунов – тенор, Янко Янков – баритон и Константин Бейков – бас.
 
26 октомври (събота)
в салона на читалището
10.00 ч. - 17.00 ч. - Конкурсна програма на втори фестивален ден.
18.30 ч. - Награждаване на отличените. Гала-концерт на лауреатите. Закриване на ІІІ-тия фестивал на старата градска песен "Георги Бейков”.
 
на 25 и 26 октомври (петък и събота)
Етнографската експозиция "Градски бит и култура в края на ХІХ – началото на ХХ в.” ще бъде отворена за гости и граждани на Свищов по повод 15 години от откриването й. Входът е свободен.

<< Sever.bg във Facebook >>








Докладвай за нередност в статията
Добави коментар