Вход | Регистрация

Започват "Свищовски лозници - 2013"

И тази година в продължение на три дни ще се проведат "Свищовски лозници - 2013". Началото на празниците е днес, 27 септември, от 16 часа с представяне на книгата "Алеко като адвокат" от Даниела Доковска (съставител) и Васил Василев в Историческия музей. След това, от 17 часа в Художествена галерия "Николай Павлович" ще бъде открита по традиция изложба на свищовски художници.

С тържествен водосвет ще бъдат открити на празниците на града от 18 часа площад "Алеко". След което ще започне концертна програма с участието на самодейците от ДЮТА "Дунавска младост” с художествен ръководител Георги Владимиров, групата за модерен балет с художествен ръководител Надя Йорданова при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856” и гостите от група "Петте сезона” заедно с  композитора Стефан Диомов.

На 28 и 29 септември по улиците на Свищов отново ще оживее миналото. Римляни и варвари ще се смесят с жителите и гостите на града в есенния Фестивал на античното наследство "Лозниците на Нове". За първи път фестивалът се провежда два пъти в рамките на 1 година. Участие ще вземат - Рим - групата за борби Панкрацио към Gruppo Storico Romano; Стара Загора - прабългарска школа "БагаТур"; Пловдив - театрална трупа "А'парт"; Свищов: Legio I Itallica, First Cohors Thracum, траки, занаятчии, танцьорки.

Пълна програма на "Свищовски лозници - 2013":

27 септември (петък)

На прага на есента-обещание за радост

16.00 часа, Исторически музей

Представяне на книгата "Алеко като адвокат"
от  Даниела Доковска (съставител)  и  Васил Василев

17.00 часа, Художествена галерия "Николай Павлович”
Откриване на традиционната изложба на свищовските художници.

18.00 часа, площад "Алеко”
Откриване на празниците на града "Свищовски лозници”. Тържествен водосвет.

Концертна програма с участието на самодейците от ДЮТА "Дунавска младост”  с художествен ръководител Георги Владимиров, групата за модерен балет с художествен ръководител Надя Йорданова при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856” и гостите от   група "Петте сезона” заедно с  композитора Стефан Диомов.

28 септември (събота)

Доверчиви хоризонти от музика и слово

10.30 часа, стадион "Академик”
Старт-финал на есенния лекоатлетически крос  в  памет на Желю Замфиров.

15.30 часа,  Исторически музей
Представяне на книгата "Покровители на император Дунав” от Стефания Цанкова.

17.00 часа,  Художествена галерия "Николай Павлович”
Концерт на група "ZWIELICHT” (Австрия)  с участието на Гергана Попова, Юрген Ротенщайнер и Симон Пернерсторфер.

21.00 часа, открита сцена в парк "Калето”
Концерт "Класика, рок и джаз”. В  програмата - увертюри, арии, дуети, музикални фрагменти, джаз  и рок вариации върху творби на Моцарт, Верди и Вагнер.


29 септември (неделя)

Събуденият аромат на виното

10.30 часа,  камерна зала  при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856”

Връчване на наградата "Златно дунавско перо” и отчитане на резултатите от Националния поетичен конкурс "Свищовски лозници”.

Премиера на сборника "Свищовски опълченци”, в който д-р Иван Динков споделя спомени за своя прадядо Никола Петров. Представя доц. д-р Юлия Николова.

18.00 часа,  площад "Алеко”
Празник на виното.

Отчитане резултатите от конкурса за домашно червено вино. Награждаване. Концертна програма с участието на ДЮТА "Дунавска младост” с художествен ръководител Георги Владимиров, трио "Нове” с вокален педагог Корнелия Чекелева и гостуващия ФА "Пирин" със спектакъла " Аз съм Пирин, мила ми земьо”.

Закриване на празниците.

 (при лошо време площадните изяви ще се провеждат в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”)

Програма на Фестивал на античното наследство "Лозниците на Нове":


28 септември (събота)

10.00 часа – градската градина – римските, варварските лагери и улицата на занаятите са отворени за посетители

18.00 – 19:30 часа Откриване на фестивала: Парад на реенакторите - от градинката с паметника на дарителите през центъра, градската градинка до читалището.

21.00 часа, открита сцена в парк "Калето” Връчване на награда за заслуги в популяризирането на българската история и култура на Джон Лоутън

29 септември (неделя)

10.00 часа – градската градина – римските, варварските лагери и улицата на занаятите са отворени за посетители

11.00 часа – Градската градина, западно от читалището – панкрацио борби, демонстрации на Легио Прима Италика, БагаТур. Представление на театрална трупа "А'парт" от Пловдив -"Виното на Загрей" - (Художествена акция-пърформанс по мотиви на древно Тракийски обичаи за гроздобер, пренасяне и мачкане на гроздето, вакхически игри в чест на Загрей-Сабазий и текстове от "Жените в Народното събрание " на Аристофан и "Вакханките" на Еврипид).
Театрална адаптация: Божидар Чапъров и Сашо Петков, Постановка - Сашо Петков

18:00 часа – градски площад – Закриване на фестивала.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар