Вход | Регистрация

Обрат!"Вагнер" спря настъплението към Москва: Лукашенко убедил Пригожин

Обрат!"Вагнер" спря настъплението към Москва: Лукашенко убедил Пригожин
стоп кадър/телеграм

Настъплението на ЧВК "Вагнер” към Москва спира. Това обяви в канала си в Telegram шефът на частната армия Евгений Пригожин в събота вечерта.

В ново аудио в своя канал в Telegram Пригожин заяви, че се е съгласил да "спре" движението на своите войски, които настъпват към руската столица, малко преди те да влязат в Москва. Припомняме, че по-рано на видеоклипове в социалните мрежи се видя как армията вече е на територията на Московска област.

"Не бива да се пролива руска кръв", казва Пригожин.

Според информацията на международните медии преди Евгений Пригожин се е споразумял с президента на Беларус Александър Лукашенко да "деескалира ситуацията". Новината бе съобщена по-рано от държавната руска агенция ТАСС, но нямаше потвърждение.

Освен това се казва, че се оказва "възможно да се намери приемлив вариант за деескалация" с гаранции за сигурност за бойците на ЧВК "Вагнер".

"Россия 24" каза, че разговорът е бил съгласуван с президента Владимир Путин.

Анализатори не изключиха действията на Пригожин да са били целенасочени и са съгласувани с Кремъл, за да излязат наяве политическите противници на руския президент.

 Хронология

Късно в петък шефът на ЧВК "Вагнер” Евгений Пригожин публикува съобщение, в което отправи остри критики към руското военно командване и започна "марш за справедливост” от фронта в Украйна към Москва, след като обвини Кремъл в удари, нанесени срещу бойните му единици.

По думите на Пригожин "злото в министерството на отбраната трябва да бъде спряно”. Висши генерали призоваха бойците на Вагнер да се оттеглят, докато руските служби за сигурност казаха, че Пригожин трябва да бъде задържан.

Случващото е резултат от напрежението между Министерството на отбраната на Русия и наемниците от "Вагнер" заради начина, по който се води войната. Това напрежение сега достигна връхната си точка по най-необикновен начин.

По-късно през нощта срещу събота Пригожин обяви, че неговите войски са пресекли границата на Русия.

Шефът на наемниците твърди, че е бил "добре посрещнат" и "прегръщан" от граничните власти, а руските наборници, които е трябвало да ги спрат, са се отместили настрани.

Бойците на Пригожин влязоха в град Ростов на Дон, който е център на руското военно командване. "Вагнер” съобщиха, че са поели контрола над града, а после продължиха и към Воронеж, където също се появи информация, че бойците на Пригожин контролират всички военни съоръжения в района.

В обръщение към нацията в събота руският президент Владимир Путин обвини Пригожин и "Вагнер” в държавна измяна и обеща да накаже всеки, който се опитва да разедини страната.

Междувременно Рамазан Кадиров, чеченският лидер, който ръководи и частната армия "Ахмат”, застана на страната на Москва и се отправи към Ростов на Дон, за да се изправи срещу "Вагнер”. Появиха се съобщения за изстрели, но няма информация за пострадали. В хода на събитията "Вагнер” информираха, че вече са пленили някои от чеченците на Кадиров.

Кметът на Москва излезе с информация, че ситуацията в столицата е сложна и обяви понеделник за неработен ден. Това подхрани спекулациите, че се очаква Вагнер и бойците му да нахлуят в руската столица в началото на следващата седмица. Няколко обществени места в Москва бяха затворени, според кадри, разпространени онлайн и съобщения в местни медии. Евакуирани бяха музеи в центъра на руската столица, намиращи се на пешеходно разстояние от Кремъл.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар