Вход | Регистрация

Бабинден из Севера

Жените представиха характерните практики за обичая

Бабинден из Севера
Община Стражица

Бабинден бе отбелязан днес на много места в Севера.

"Единен казашки съюз – България" гостува на Бабинден във великотърновското село Плаково. По покана на кметския наместник на селото Петя Кънчева, членове на организацията посетиха пенсионерския клуб и празнуваха заедно със самодейци и жители от селото. Групата за изворен фолклор към читалището поздрави своите гости, които от своя страна зарадваха самодейките с цветя и сервиз за кафе

Жените представиха характерните практики за обичая Бабинден. Баба - акушерка първо изми ръцете си и получи ленена кърпа. Обичаят, както и на други места в страната се театрализира като вместо пеленаче, акушерката държи кукла, повита като бебе. След това тя насипа въглени от печката в керемида, с която прикади присъстващите булки за здраве и плодовитост.

Фолклорната формация поздрави своите гости с музикална програма, включително и с нарочно разучената песен "Пустите донски казаци". От своя страна един от присъстващите казаци им изпя казашка народна песен.

1168251

Бабинден бе отпразнуван днес в много от населените места в Стражица.

Сутринта в Пенсионерския клуб специален гост на тържеството бе д-р Емилия Георгиева, акушер- гинеколог и заместник-председател на Общинския съвет. Най-възрастната пенсионерка – 92-годишната баба Стефана, извърши ритуал по прикадяване на жените за здраве и плодовитост. Кметът на Стражица инж. Детелина Борисова връчи на пенсионерките поздравителен адрес.

В духа на доброто настроение, възрастните дами си избраха и "Мисис баба 2014".

В село Балканци празникът бе почетен със зрелищен ритуал. Самодейци разиграха сватба с булка и младоженец, и с кукла, повита като бебе. На баба-акушерка ритуално бяха измити ръцете и тя получи кърпа и сапун. Освен инж. Детелина Борисова, гост в Балканци бе и заместник-кметът Стефан Иванов. Самодейците поздравиха своите гости с музикална програма, шествието, водено от писана каручка, премина през къщата на акушерката, а накрая празникът завърши с почерпка.

1168253

Бабинден празнуваха и в село Лозен, където самодейците също бяха подготвили музикални поздрави за гостуващия кметски екип. Следобяд кметът на Стражица и нейни колеги посетиха центъра за Спешна медицинска помощ в града, където поздравиха с Деня на родилната помощ медицинските работници. Общинският екип връчи и дарение – нови мебели за нуждите на центъра.

Специална песен за Бабинден имат жените в спавликенското село Михалци.

Мелодията е автентична за селото и никое от съседните населени места няма подобна, разказаха жените, които участваха в празника.

И тази година те отбелязаха Бабинден, според традицията. Още сутринта с песни жените и младите майки отидоха до здравната служба и взеха местния лекар – д-р Катя Тодорова. С хора и народни танци групата отведе медика до сградата на Народно читалище "Съединение – 1870", където й поляха за здраве. През това време те пееха песента "Поливай, булка", автентична за с.Михалци.

"Поливай, булка поливай / Вода разливай /Както тече реката, тъй да се раждат децата", пееха жените и измиха ръцете на лекарката. После те дариха кърпа на д-р Тодорова.

Сред тях бяха и двете майки, които имат новородени момчета през изминалата 2013г. Бебетата също бяха част от празника и бяха благословени за здраве. Д-р Тодорова пък благодари за жеста и каза, че е хубаво, че и днес още се раждат деца в с.Михалци.

В Деня на родилната помощ кметът на Община Русе Пламен Стоилов и заместникът му Иван Григоров бяха гости на тържеството в Русенския АГ-комплекс.

Празникът уважиха и заместник-областният управител на област Русе Айлян Карамехмедова и председателят на Общински съвет - Русе засл.проф. Васил Пенчев.

В приветствието си, Стоилов изрази уважението си към високия професионализъм на екипа на Русенския АГ-комплекс. Той пожела на всички лекари, акушерки и сестри да продължават със същата всеотдайност и отговорност да посрещат новия живот и да даряват радост.

На тържеството присъстваха и Галина Попова и Димо Славейков - родители на първото родено в Русенския АГ-комплекс бебе за 2014г. Кметът Пламен Стоилов поднесе подарък за малката Дарина, а майката Галина му подари снимка на дъщеричката си.

Представители на Община Русе гостуваха и на празника на Медицински център "Репродуктивно здраве Д-р Щерев".

1168252

Специализираната репродуктивна и акушеро-гинекологична клиника посетиха директорът на дирекция "Здравни и социални дейности" Мариела Личева и служители на дирекцията. Гост на тържеството беше и председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев.

Директорът на дирекция "Здравни и социални дейности" се отзова и на поканата за отбелязването на Бабинден от Дневен център "Трета възраст".

Тя поднесе на дамите от третата възраст поздравителен адрес, в който кметът Пламен Стоилов заявява, че с активния си и съзидателен живот, те са пример за трудолюбие и отговорност за младите поколения и им желае здраве и бодър дух. Тържеството в дневния център премина с традиционното пресъздаване на обичая "Бабуване".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар