Вход | Регистрация

3 златни, сребърен и 3 бронзови медала за българските параолимпийци в Доха

Сред тях са и изявените спортисти от Централния Север Ружди Ружди и Радослав Златанов

3 златни, сребърен и 3 бронзови медала за българските параолимпийци в Доха
Министерство на младежта и спорта

Параолимпийците ни бяха посрещнати официално вчера на Летище София след Световното първенство по лека атлетика за параолимпийци в Доха, Катар.

Те получиха специални поздравления от името на министър Красен Кралев за редицата постижения на приключилото преди два дни първенство.

3 световни титли, 1 сребърен и 3 бронзови медала завоюва България по време на Световното в Доха. Шампиони са: в тласкането на гюле варненката Стела Енева (F57) при жените, Ружди Ружди в тласкането на гюле (F55) при мъжете и копиехвъргачът от Мадан Мустафа Юсеинов(F55).

Ружди, който е родом от ветовското село Глоджево, постави и рекорд на първенството, постигайки резултат 11,81 метра в тласкането на гюле.

Златните отличия на Енева и Ружди им осигуряват директни квоти за Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. За съжаление от олимпийската програма отпадна хвърлянето на копие и шампиона Мустафа Юсеинов няма квота за участие.

Стела Енева спечели също сребърен медал в мятането на диск, а с бронз си тръгна Дечко Овчаров в същата дисциплина.

Даниела Тодорова от Казанлък спечели две бронзови отличия в дисциплините хвърляне на копие (F56) и тласкане на гюле (F55).

Великотърновецът Радослав Златанов зае 4-то място в скока на дължина (Т13) с резултат от 6,61 метра, само на 4 см от бронза.

Младата надежда на България Георги Киряков от Тополовград зае десето и девето място в класирането с подобрени лични резултати съответно на гюле и хвърлянето на копие.

Доайенът сред параатлетите ни Иванка Колева от Чирпан е с осмо място в тласкането на гюле (F57) и девето в мятането на диск.

Вижте снимки от посрещането на параолимпийците тук.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар