Вход | Регистрация

Европейска столица на спорта през 2018 г. ще е София

Европейска столица на спорта през 2018 г. ще е София
Снимка: Булфото

София беше избрана за европейска столица на спорта за 2018 г., обяви Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (АСЕS Europe).

Българската столица загуби надпреварата с Марсилия в кандидатурата си за предходната 2017-та, но получи честта за следващата година.

В края на миналата седмица представители на комисията от АСЕС завършиха 5-дневната си визита си в София и се очакваше да обявяват решението си на 18-ти ноември на специална церемония в Брюксел.

София и Марсилия са получили еднакъв брой гласове при определянето на победителя, но френският град е надделял поради факта, че по-рано е изпратил кандидатурата си.

В писмо до кмета Йорданка Фандъкова президентът на АСЕС Джан Франческо Лупатели се казва, че "София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата."

За първи път европейска столица на спорта е Мадрид през 2001 г. Основният критерий е спортът в града да помага за интеграцията на всички социални категории и да помага за подобряването на качеството на живота.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар