Вход | Регистрация

Рекордът на Стефка Костадинова стана на 24 години

Все още не е преодолян 209-сантиметровия скок на българската лекоатлетка

Рекордът на Стефка Костадинова стана на 24 години

24 години се навършват днес от рекорда и титлата на Стефка Костадинова, която скочи 209 см на Световното първенство в Рим през 1987 г. Това е най-успешното световно първенство за българската лека атлетика - освен златния медал на Костадинова в Рим триумфират също Христо Марков (троен скок) и Гинка Загорчева (110 м с препятствия).

Днес, 24 години по-късно, никоя жена на планетата не е преодоляла рекорда на нашата лекоатлетка. Най-силната й конкурентка тогава е рускинята Тамара Бикова, която три пъти е подобрявала световния рекорд. Първият опит и двете състезателки преодоляват 202 см, но с 204 см от първи опит се справя само Бикова. Костадинова прави два фалстарта и е заплашена от отпадане, но на третия път прескача летвата.

На 206 см и двете правят фаул на първи опит, като за рускинята това е първият неуспешен скок в състезанието изобщо. На втория опит Бикова прави втори фаул, а Стефка преодолява височината и излиза начело. За да има шанс за златото, съперничката й трябва да скочи повече от 206. Рускинята поисква 208 см, които не успява да преодолее.

Костадинова вече е световна шампионка и има на разположение три опита за атака на собствения си световен рекорд от 208 сантиметра, което и прави.



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар