Вход | Регистрация

Вкусен празник с курбан от сьомга и невестина пита

Над 150 погачи, пити, баници, кексове, тиквеници и най-различни печива бяха изложени на днешното трето издание на кулинарния фестивал „Житената питка“ в Стражица

Вкусен празник с курбан от сьомга и невестина пита
Община Стражица

За поредна година Стражица посрещна гости от близко и далеч, и почерпи богато като за празник.

Над 150 погачи, пити, баници, кексове, тиквеници и най-различни печива бяха изложени на днешното трето издание на кулинарния фестивал "Житената питка". Фестът традиционно се провежда на 16 октомври, когато се чества Международният ден на хляба и прехраната.

Жури с председател кулинарният спец Иван Звездев оценяваше изложените вкусотии. Самият Звездев пък забърка "царски курбан" от прясна сьомга с много подправки, от който също опитаха стражичани.

За трета година енорийският свещиник отец Димитрий освети и благослови огромна погача с диаметър от 1 м., около която бяха наредени 16 малко пити, а те бяха раздадени на стотиците стражичани.

В 22 павилиона в центъра на града, стражишки баби и домакини, пенсионерски клубове и читалища показаха кулинарни шедьоври. Част от щандовете представяха народни обичаи и ритуали като Бабинден, Коледа, Бъдни вечер, Никулден.

На сватбите в Стражишко се месят "Невестина пита", "Кумов кравай", "Деверова пита", разкриха ученици от местната гимназия по транспорт. Пенсионерки от Балканци разкриха рецептата на житената питка от едноименната приказка на роденият в Стражица Ангел Каралийчев. "Прототипът" на Каралийчевата питка е безквасна пита, която се меси от кисело мляко и сода, с яйца, брашно и сол.

В детска работилница 16 малчугани от Стражица се учиха да месят тесто, а гостуващите на празника кметове и общинари от Елена, Каварна, Златрица и Лясковец споделиха своите кулинарни кметски тайни. Спортни състезания, скечове, музикална програма и популярната изпълнителка Славка Калчева забавляваха още стражичани. 

1414527

1414525

1414524

1414526

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар