Вход | Регистрация

Бутиково винопроизводство ще развиват в Сухиндол

Бутиково винопроизводство ще развиват в Сухиндол

Кмета на община Сухиндол Пламен Чернев, заедно с винопроизводителите в региона, предвижда в града да се развива бутиковото винопроизводство, като за целта ще бъдат възстановени малките винарски къщи, съобщиха от местната администрация. Средства за реализиране на този проект могат да бъдат отпуснати по Програмата за развитие на селските райони. Осъществяването на проекта ще даде допълнителен тласък във развитието на отрасъла в региона. Емил Бончев, собственик на 70 декара лозови насаждения и среден по мащаб производител на вино, смята, че бутиковото винопроизводство е бъдещето в развитието на винарството в България. По думите му това е необходимо условие за развитието на така наречения винен туризъм. Факт е, че в момента в един от лозарските центрове на България - Сухиндол, няма нито един разработен туристически продукт свързан с винарството. Според Бончев винарските къщи трябва да произвеждат малки количества качествено вино - от 500 литра до два тона. При малкото производство се спазват всички технологични изисквания, използват се по-малки неръждаеми съдове, възможност за охлаждане при ферментация, и висококачествени съдове за съхранение. Той разказа, че в старите винпроми виното се съхранява в резервоари по 30 или 60 тона, направени от железабетон, като според него в такива резервоари не може да се произведе качествено вино. Такива заводи все още действат, и въпреки технологичните подобрения не може да се постигне конкурентно на световните пазари качество. Именно за това той смята, че винопроизводителите в страната трябва да се насочат към бутиковото производство.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар