Вход | Регистрация

Дървени пластики на първите и уникални неща на Русе

Дървени пластики на първите и уникални неща на Русе
Снимка: Община Русе

Своите арт виждания за първите неща, случили се в Русе през годините, представиха днес участниците в Международния скулптурен симпозиум "Русе – 121 премиери".

Дървените скулптури бяха показани на площада пред Ларгото от своите автори. 

Само от дърво пред очите на минувачите на площада пред Операта "оживяха" Дунав мост, първия асансьор, първата обществена сграда, дървена печка и кюнци, символ на първата пещ, заработила за първи път у нас именно в Русе, първите павета, първата кинопрожекция.

Международният скулптурен симпозиум се провежда за първи път като част от програмата на Фестивала за съвременна градска култура "Аз, градът". В продължение на една седмица 10 скулптори от България и Испания работиха на живо пред русенци и претвориха своите идейни концепции в нестандартни решения от дърво.

Кметът Пламен Стоилов изрази надежда, че международният симпозиум ще се превърне в традиционно за културния календар на Русе събитие.

АВТОРИ И ТВОРБИ

Проф. Константин Денев – Скулптура "Мостове", вдъхновена от духовните и културни мостове между България и Румъния, най-силно изразени с връзките Русе-Гюргево-Букурещ. Скулптурата е своеобразно продължение на творбата, която авторът е създал по време на световноизвестния скулптурен симпозиум "Бранкушиана", посветен на Константин Бранкуши.

Доц. Георги Георгиев – Скулптура "Фрагмент от нещо по-голямо", вдъхновена от първата фабрика за хартия и първата съвременна печатница в България, създадени в Русе през 1864г.

Доц. Емил Бачийски – Скулптура "Свързаност", вдъхновена от построяването на Дунав мост, който е първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния, построен през 1954г.

Доц. Николай Нинов – Скулптура "V as Viktory", вдъхновена от факта, че през 1878 г. Русе става първият град в България с градоустройствен план, разработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин. Скулптурна композиция "Пространства в движение", вдъхновена от създаването на първия асансьор в България, който е функционирал в Русе в построения през 1897г. хотел "Чикаго", собственост на Соломон Блаущайн.

Доц. Младен Младенов – Скулптура "Дървена печка", вдъхновена от първата българска фабрика за кюнци и пещи "Труд", създадена в Русе през 1898г.

Доц. Цветослав Христов – Скулптура "Промисъл свише за Русе", вдъхновена от слогана "Русе – град на свободния дух" и всички 121 премиери, които славят града-новатор и чрез които геният на Великия творец, се проявява през иновативния и свободен дух на русенските граждани.

Гълъбин Христов – Скулптура "Кораб", вдъхновена от построяването на първия в България метален кораб, което се случва в Русе през 1881г.

Рашо Митев – Скулптура "Слънчево колело", вдъхновена от първата в България фабрика за велосипеди, грамофони и метални изделия "Експрес" на Аскерян и Сие, създадена в Русе през 1906 г.

Лилия Поборникова - Скулптура "Улица", вдъхновена от първата павирана улица в България, създадена в Русе през 1846г., покрита със закупени павета от St. Raffaelle кариери във Франция.

Фернандо Алварес – Скулптура "Река", вдъхновена от Първото морско училище в България, създадено в Русе през 1881г., и от факта, че през 1935 г. Русе става седалище на Българско речно плаване.

Международният скулптурен симпозиум "Русе – 121 премиери" е проект на Община Русе и Фондация "Русе – град на свободния дух".

1318437

1318438

1318440

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар