Вход | Регистрация

Япония е застигната от тайфун

Една жертва, 50 000 домакинства са без ток

Япония е застигната от тайфун
Снимка: sxc.hu

България лека - полека се съвзема от наводненията, застигнали я на 19 юни.

Една страна обаче е подложена на постоянни водни стихии, за която последният път бяха доста опустушителни и рискови - ядрената централа беше ударена от цунами през 2011. Това е Страната на изгряващото слънце - Япония.

Там тайфунът Неогури взе своята първа жертва. Загиналият е рибар, когото стихията застигнала в лодката си край южния остров Кюшу – вторият по население и третият по площ в Япония, съобщава националната японска телевизия NHK.

Стихията е била в пика си, с постоянна скорост на ветровете от 175 километра в час и пориви, достигащи до 248 километра в час, информира и Ройтерс.

Повече от 50 000 домакинства в Окинава са останали без ток, а петролната рафинерия е спряла работа.

Прогнозите са, че "Неогури" се насочва към Кюшу, където има опасност от наводнения. Очаква се след това да продължи към най-големия японски остров Хоншу, а по-късно през седмицата да достигне Токио. Въпреки предупрежденията в столицата са относително подготвени и спокойни.

Правителството заседава извънредно вчера и призова местните власти и жителите в южните части на страната да вземат максимални предпазни мерки.



offnews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар