Гергьовденски традиции оживяват в ЕМО"Етър"
Как се подсирва овче мляко и пекат обредни хлябове на Гергьовден показват в Музея на открито
ЕМО"Етър"
С възстановка на гергьовденски обичаи посреща днес и утре своите посетители ЕМО"Етър" в Габрово. През целия ден на днешния 6 май ще бъде възродена старата традиция за подсирване на прясно мляко и биене на масло.
Ще се пекат гергьовки хлябове и люлеят гергьовски люлки.
На Гергьовден се посреща лятото според старите разбирания, където годината се дели на зима и лято. По древна традиция на този ден се извършват различни обредни действия, за да бъде измолена богата реколта и здраве за хората и домашните животни.
Голяма жизнена сила народът приписва на гергьовската вода. Дъждовен Гергьовден предвещава добра и плодородна година, за което е и поговорката "Всяка капка гергьовска водица е златна жълтица”.
Широко разпространено, особено сред жените, е обредното търкаляне на голо по гергьовската роса за здраве, хубост и плодовитост.
Обичаите и обредите на Гергьовден са свързани със зелената растителност и водата, с овцевъдството и скотовъдството, с омесването на обредните хлябове и празничната трапеза.
За Габровско е характерно рано сутринта стопанинът да закичи със зелена букова клонка портата, къщата, кошарата, обора, колата и ралото. Такава клонка се забучва и в нивата, градината, лозето, бостана и ливадите, за да може живителната енергия на разлистеното дърво да се прехвърли върху тях.
Връзват се гергьовски люлки, окичени със зеленина. На тях е добре всеки да се полюлее за здраве, най-вече момите и момците които "се либят". Освен люлка, на зелено дърво се окача и кантар, на който всички минават за да се претеглят.
Ако човекът е наддал на тегло от миналия Гергьовден, това е добър знак, годината за добра и здрава година, ако е отслабнал – е на лошо.
Много важна част от отбелязването на Гергьовден е приготвянето на обредните хлябове. Тестото за тях се замесва с вода – мълчана, ненапита, цветна, донесена в зори от мома или невеста при пълно мълчание, без да се разлива нито капка от напълнения съд, в който са сложени билки или цветя.
При замесването на хляба се слага нов квас. Месачката трябва задължително да бъде празнично облечена и обредно чиста. Първо се прави голям гергьовски хляб, наречен "кошара", на който с тестени топчета символично са изобразени овчар, овце и куче.
В средата на хляба се слага кръст от тесто, а по края се завива тестена пръчка с извити краища. Това е кошарата, която е отворена, за да влизат в нея овцете. В нея са поставени нечетен брой животни-овце, на отвора е тестено топче, наречено за овчаря, до него е гегата и друго, по-малко топче, изобразяващо кучето. От този хляб се давало и на овцете, да се множат и да не боледуват.
Празничната трапеза за Гергьовден е общоселска. На нея присъстват и стари, и млади, и мъже, и жени. Тя се разполага на някоя обширна зелена поляна край селището или в черковния двор.
Използвана е информация от книгата "Календарни обичаи на балканджиите”, чиито автор е доц. Ангел Гоев, дългогодишен етнограф в ЕМО "Етър”
ГЕРГЬОВСКИ ПРАЗНИЦИ В ЕМО "ЕТЪР”
6 май
10:00 ч. – 16:00 ч. Подсирване на прясно мляко и биене на масло
В мандрата на ЕМО "Етър" може да се види как се "бие масло" от овче мляко и как се подсирва овче мляко за сирене. В миналото на Гергьовден задължително се е правело прясно сирене, което се е смятало за лековито. Парченца от него се запазвали през цялата година и се давали, ако човек заболее.
Последната такава мандра в Габровско е съществувала до средата на 70-те години на миналия век и се е намирала на Узана в местността Карамандра. Повечето хора са забравили днес, че основните млечни продукти в миналото са били правени от овче мляко.
11:00 ч. – 12:30 ч. Обредно замесване и изпичане на гергьовски хлябове в пещ
11:00 ч. – 16:00 ч. Шиене с гайтани
13:30 ч. – 15:00 ч. Обредно замесване и изпичане на гергьовски хлябове в пещ
08:30 ч. – 18:00 ч. Гергьовски люлки и кантар
7 май
11:30 ч. – 12:30 ч. Фолклорен танцов ансамбъл "Трявна”, НЧ "Пенчо Славейков 1871” 12:30 ч. – 13:15 ч. Фолклорна група при НЧ "Отец Паисий-1922”- село Богатово
08:30 ч. – 18:00 ч. Гергьовски люлки и кантар.