Вход | Регистрация

Възстановяват църквата в Русаля

Ремонтът струва 130 000 лева

Проект за аварийно-възстановителни дейности на църквата "Света Богородица” в село Русаля инициира кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Преди повече от две години градоначалникът посъветва жителите да не започват инициатива за изграждането на нов параклис, а да помогнат за възстановяването на съществуващия, но изоставен храм в селото. Той пое ангажимент пред жителите на селото, че ще направи възможното храмът да бъде възстановен и спасен.

С решение на Междуведомствената комисия за защита на населението от бедствия и аварии бяха отпуснати средства за укрепване и ремонт на сградата на храма. Изготвени бяха идеен и работен проект и започнаха ремонтните дейности.

С финансиране от 130 000 лв. се извършват ремонт и укрепване на сградата, както и изграждане на изцяло нова покривна конструкция.

Местните жители изразиха благодарността и признателността си към изпълнителите на проекта. По стара българска традиция те занесоха риза на майстора, много цветя и почерпиха всички работещи с домашно приготвена баница.

1112326

Построената през 1858 година безкуполна църква не е функционирала от края на 70-те години на 20-ти век. След възстановяването й жителите на село Русаля ще имат възможността да извършват своите християнски обреди.

Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар