Вход | Регистрация

Разискваха проблема с изсичането на гората на "Картала"

Експертен екип ще решава как може да бъде издадена заповед за забрана за строеж в гората, без това да предизвика финансови загуби за Общината

Разискваха проблема с изсичането на гората на "Картала"
Снимка: sxc.hu

Поредната среща за решаването съдбата на гората до великотърновския квартал "Картала" се състоя днес. В кръгла маса на тема "Решаване на проблема с гората на Картала" взеха участие представители на гражданско сдружение "Велико Търново за гората" и на НД "Зелени патрули". Присъстваха още кметът на община Велико Търново Даниел Панов, областният управител Пенчо Пенчев, общински съветници, граждани и журналисти.

Ето какъв е проблемът накратко. Преди няколко години бившият кмет на Община Велико Търново Румен Рашев сключва договор за наем на нефтено стопанство. По една или друга причина, наемът спира да се плаща, в резултат на което Общината е осъдена да изплати сумата от над 250 хиляди лева на собствениците. Тогава кметът предлага на Общинския съвет, а те приемат, да не се дават пари на собствениците, а да им бъдат предоставени пет ПУП-а и 53 дка гора на "Картала".

Веднага след като собствениците влизат във владение на земите на 53-те дка гора, тя бива продадена на автомонтьора Ганелин Ташевски. След това гората влиза в тогавашната Държавна агенция по горите и бива изключена от горския фонд. Точно преди Коледа е подадено искане за строеж на три къщи на територията на гората. Никой не желае това да стане и гората да бъде изсечена.

Проблемът е сериозен и съществува от години. В Общия устройствен план районът е със статут на ниско жилилищно застрояване и към момента има влезли планове, предвиждащи застрояването му. При една не добре мотивирана заповед за забрана за застрояване собствениците биха могли да атакуват заповедта и биха могли да осъдят Общината.

Участващите в кръглата маса бяха активни и предложиха различни варианти на решение на проблема. Андрей Ковачев, експерт по опазване на биологичното природно разнообразие на Натура 2000, коментира решението от 2011 година на РИОСВ - Велико Търново, с което се одобрява застрояването в гората, като незаконно. Той заяви, че ще съдейства за обжалването на това решение, тъй като е директно нарушаване на европейската директива за природно местообитание. В района обитават защитен вид сухоземни костенурки и ако гората бъде застроена, те ще изчезнат. Това може да бъде основателен мотив, който може да бъде приложен в заповедта за забрана за строителни дейности.

В края на срещата стана ясно, че ще бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се изготви решение за издаване на временна забрана за строеж в гората до "Картала".

Даниел Панов увери присъстващите, че ще се създаде експертна работна група по казуса, в която освен специалисти от Общината и Областната администрация ще влязат и съветници. Още другата седмица ще се проведе нова дискусионна среща, на която ще бъдат съобщени решенията на експертите.

 

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар