Вход | Регистрация

Избраха „Кьорава кобила“ в Тръстеник

Кукерският ритуал и тази година по традиция се проведе на Ивановден

Кукерският ритуал "Кьорава кобила" и тази година на Ивановден бе изпълнен в Тръстеник. Групи, наречени "впрягове”, от полунощ обикалят по къщите в селището, за да вещаят здраве и берекет. Тази година впряговете бяха 11. Вярва се, че в дом, в който не е влязла "кобила”, няма да има благополучие.  През нощта хората не спаха и очакваха домовете им да бъдат посетени от маскираните мъже. А тази година желаещите да пресъздадат традицията бяха много повече от друг път.

Местното читалище "Неофит Рилски” бе организирало конкурс за най-автентичен впряг. Освен кобилата, задължителни персонажи бяха конче, поп, старец, баба, булка и младоженец, които са символ на живота. В някои от впряговете присъстваше и каруца със селскостопански инвентар.

Специална комисия от членове на читалищното настоятелство по традиция излъчи най-автентичния впряг. Към тях се присъедини и кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска.

На първо място се класира впрягът "Тръстенишки хъш” с водач Енислав Георгиев. Бяха присъдени две втори места – на кобилата "Ивайла” и на "Ивана”, както и две трети места – за "Иваничка” и "Ивайла Пет звезди”.

Специална награда пък получи впрягът на кобилата Ивка щастливка от ЦДГ "Щастливо детство” в Тръстеник.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: инфоплевен.ком
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар