Вход | Регистрация

Две русенски села отпразнуваха жътвата

Жътвата в Тръстеник бе закрита по автентичен начин, а в Кривня я откриха с хляб и сол

Две русенски села отпразнуваха жътвата

Вчера  русенските села Тръстеник и Кривня отпразнуваха с много настроение празниците на жътвата. Официални гости на мероприятията бяха заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, народните представители Пламен Нунев, Петър Даскалов, Светлана Ангелова, областният управител на Русе Стефко Бурджиев, кметове и общински съветници от двата региона.

В село Тръстеник, об'ина Иваново, жътвата бе закрита по стар автентичен обичай, а  група от Клуба на пенсионера и инвалида "Здравец” изпълниха жътварски песни, изплетоха брада и предадоха реколтата на стопанина. 

Много песни и танци имаше и в село Кривня, община Ветово, пред Народно читалище "Пробуда”, където жътвата на пшеницата бе открита с хляб и сол, букети цветя и житни класове, поднесени от девойки в народни носии.

Капанският ансамбъл за песни и танци гр. Разград представи специална сюита, с което пожела да се сипе благодат по време на жътвата тази година, а заместник-министър Боянова символично даде старт на земеделската кампания като се качи на комбайн. 

 

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Областна администрация - Русе
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар