Вход | Регистрация

Българите пътуват в чужбина с 12,7% по-често

Близо 1% повече чужденци пък са посетили страната ни тази година спрямо 2014 г.

Българите пътуват в чужбина с 12,7% по-често
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ръст от 12,7% има при пътуванията на българи в чужбина за една година. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличили са се пътуванията към Македония, Обединеното кралство, Италия, Испания, Гърция, Германия, Австрия, Румъния, Турция и други. Същевременно намаляват посещенията във Франция и Руската федерация, пише Econ.bg.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през ноември 2015 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия). На второ място се нареждат почивката и екскурзията, а след тях са пътуванията със служебна цел.

В сравнение с ноември 2014 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с други цели - с близо 23 на сто, и със служебна цел, докато тези с цел почивка и екскурзия намаляват с 3,3%.

През ноември тази година с други цели са били 62,3% от пътуванията към Обединеното кралство и близо 60% - към Турция. Пътуванията със служебна цел към Руската федерация са малко над 59%, а тези към Испания с цел почивка и екскурзия са 45,9% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

През ноември страната ни са посетили 436 800 чужденци. Това е с 0,8 на сто повече спрямо година по-рано.

Регистрирано е увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с 6,2%, и с други цели, докато тези със служебна цел намаляват с над 10%.

От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2015 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 52,5%, или с 0,4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Унгария - с 23,4%, Австрия - с 21,9%, Нидерландия - с малко над 13%, Словакия и други.

Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Германия - с 9,5%, Обединеното кралство - с 5,1%, Чешката република - с 2,9%, Испания - с 2,7%, Румъния - с 1,2%, Гърция - с 1,2% и други.

Увеличават се посещенията на граждани от групата "Други европейски страни” - с 2,5%, като най-голям е ръстът на гостите от Македония - с 16,3%.

През ноември 2015 г. преобладава делът на посещенията с други цели - включително гостувания и транзитни преминавани, - 48.9%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия – 31,3%, и със служебна цел – 19,8%.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар