Вход | Регистрация

Празник на рибата в Килифарево – настроение и рецепти

Следващият град, който ще празнува, е Дебелец

Празник на рибата в Килифарево – настроение и рецепти

100 награди за деца и 50 за възрастни бяха раздадени на първия от 12-те Празници на рибата, който се проведе в Килифарево тази събота.

Под надслов "Вкусна рибка за златен живот" кметът, Димитър Събев, откри рибния празник, който бе наситен с много песни и танци,  представени от местни фолклорни групи, група за стари градски песни, танцови формации и добре познати на национално ниво изпълнители.

Водещ на събитието бе популярният Боби Шоу. За доброто настроение се погрижиха  известни изпълнители - Тодор Георгиев и Радостина Николова.

Тодор Георгиев е финалист  от формата Гласът на България и участник в телевизионното риалити "Африка". Новата му песен "Не вярвам" е в челните места на класациите през последните седмици.

Радостина Николова е една от надеждите на българската фолк музика. Радостина е спечелила редица национални награди, а новата й песен "Прочу се Белица" вече се върти в ефира и беше също представена на празника на рибата.

1202677

Участие в програмата взеха  фолклорна група при читалище "Напредък 1884”, дует Иванови, детска формация - гр. Килифарево,  групата за стари градски песни, както и Роман Петров –ръководител на клуб " Традиция”. Бяха проведени състезания, викторини, конкурси за големи и малки.

1202665

Посетителите на рибния празник, граждани и гости на град Килифарево, получиха  тениски с логото на кампанията, теглиха "късмети" на рибна тематика. Разбира се, научиха и подробна информация за качествата на рибата и рибните продукти за здрав и балансиран живот.

На празника бяха проведени различни състезания. Състезанието за най-атрактивна рецепта премина при засилен интерес. В него участваха 43-ма души. На първите три места се класираха най-добрите кулинари, според журито. Първенец стана – Николай Баръмов за приготвена "Печена граца на фурна", "Шаран по тракийски" и "Печен паламуд на скара". Втора се класира Инна Георгиева с рецепта за "Пресол", трета е Мария Узунова за "Пържен пангасиус".

1202664

В състезанието за улов на жива риба се включиха 13 участника, които уловиха 5 бр. Риби. Йонко Тодоров, Дойчин Димитров и Калоян Друмчев получиха награди и грамота.

1202673

Проведоха се и различни състезания за деца: За най-хубава рисунка с риба, Оцветяване с шаблони на рибна тематика, Боди арт – лице, Улов на златни рибки (с магнити и въдичка).

1202667

Всички граждани и гости на Килифарево дегустираха вкусно приготвена риба, бяха раздадени 300 порции риба с гарнитура!

1202668

Следващият празник на рибата ще се проведе в гр. Дебелец, на 1 март от 10 часа!

А ето и рецептите, спечелили признанието на журито:

Печена граца на фурна

Продукти:

Граца – 1кг.

Олио, чесън, чер пипер, сол, винен оцет от вино Мерло и мащерка.

В четвъртита тава се нарежда рибата с коремчетата надолу, посолява се на вкус, натрива се с чесъна, наръсва се с мащерката.След това се залива с олиото, поръсва се с черен пипер и се залива с една кафяна чаша оцет.

Пече се на 150 градуса. След един час рибата е готова за консумация.

 1202663

Шаран по тракийски

Продукти:

Шаран от 2кг. до 5 кг.- 1бр., кромид лук – 2кг.,червен ипипер,чер пипер, ориз, орехи и олио.

Начин на приготвяне:

1.Задушава се лукът, поръсва се с червения пипер и черния пипер. В тава се поставя оризът.

Почистения и срязан от към гърба шаран, се разтваря с гърба към дъното на тавата. Слага се задушената плънка от кромид  лука с подправките, поставят се около 500гр. нарязани орехи най-отгоре/получава се един  орехов капак – около един пръст/.

Пече се на 150 градуса за 90 минути.

 

Печен паламуд на скара

Продукти:

Паламуд – около 1 кг., сол, 2 главички чесън и черен пипер.

Изчистения паламуд се осолява добре. Във вътрешността на рибата се слага сол и счукания чесън. Отгоре се натрива с останалия чесън и поръсва с черен ипипер.

Пече се на скара на по-ниска температура. Обръща се два пъти.

Пече се до типичното втвърдяване на рибата, около 90 минути.

 

1202675

Пресол

Продукти:

4 – 5 парчета пържена или печена риба, доматен сок, чесън, черен пипер, сол, магданоз, 3 – 4 червени пиперки.

Парчетата риба, пържени или печени, се заливат със следния сос:

Леко се запържва доматения сок с няколко скилидки чесън, прибавя се черен пипер, сол на вкус магданоза и изпечените и нарязани червени чушки.

Допълнително по желание отгоре може да се наръси още чесън.

 

Пържен  пангасиус

Продукти:

Риба пангасиус – 500-600 гр. прясно мляко, сол, червен пипер, лют червен пипер, брашно, олио, лимон, пресен лук, магданоз и лимон.

Рибата се измива, нарязва, отцежда и се залива с ½ ч. чаша прясно мляко. Престоява 20 – 30 мин. И се подсушава.

Приготвя се смес от от ½ ч.чаша брашно,1 ч. лъжичка черен пипер, щипка лют червен пипер.

Рибата се поставя в найлонова торбичка, залива се със сместа и се разтърсва, докато се обрашнят всички парчета. Пържи се в тефлонов тиган / с малко олио/-по 2 мин. от всяка страна.

Нарязват се зелени пера лук и много магданоз, леко се запържват в останалата мазнина и се прибавя лимоновия сок. С така приготвената притурка се  залива пържената риба.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар