Вход | Регистрация

Дарителска кампания за еленското читалище

Дарителска кампания за еленското читалище
Снимка: inews.bg

Читалищното настоятелство на НЧ "Напредък-1863" в гр. Елена организира дарителска кампания за ремонт на сградата на читалището. Повод за инициативата е 150-годишният юбилей в края на 2013 г.

Външният вид на сградата беше съхранен преди години по проект "Красива България”, но отвътре времето все повече я разяжда. За цялостна реконструкция и обновяване са необходими 370 хил. лв., от които 90 хил. лв. за ремонт на покрива.

Даренията ще се събират по сметка на Народно читалище "Напредък – Елена – 1863” – гр. Елена:
Сметка: BG37UNCR75271042308518, BIC: UNCRBGSF, Уникредит Булбанк – клон Елена.
Дарителска кампания: "Да съхраним сградата на читалище "Напредък – 1863 г.” – гр. Елена”.

На 31 декември 1863 година в родната къща на Иларион Макариополски родолюбиви българи създават Еленско ученолюбиво дружество "Напредък". Основател е бележитият учител Никифор Попконстантинов.

В съхранения правилник от 1882 година (който е действал и преди) е определена целите на дружеството: да разпространява в гражданите любов към прочитание на вестници, книги и да разпространява полезни знания; да подпомага бедни ученици. Библиотеката съпътства читалището от неговото създаване. Първоначално грижата да раздава книги има архиварят.

През 1903 година писателят Петко Юрданов Тодоров, заедно с още двама интелигенти, изготвят "Правилник за ползване на читалнята и библиотеката". През януари 1894 година се заражда идеята за построяване на читалищен дом, а през 1905 година сградата е построена почти изцяло със средства на еленчани.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Община Елена
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар