Вход | Регистрация

Инфо кампания на ДНЕС от днес

Над 130 доброволци заедно с представители на гражданското движение са ангажирани в разясняване за референдума за АЕЦ "Белене"

Инфо кампания на ДНЕС от днес
Снимка: Север.бг

Информационна кампания за референдума за АЕЦ Белене започва от днес ДНЕС във Великотърновска област. Над 130 доброволци заедно с представители на гражданското движение са ангажирани в раздаването на брошури и разясняване по гласуването. В старата столица те ще са разположени пред театъра и сградата на Общината.

"Референдумът е изключително важен за българското развитието на гражданското общество. Апелираме хората да гласуват активно. Това е важно. Не призоваваме да се гласува с "да" или "не", а да се гласува. Защото 23 години през прехода много политически партии ни обещаваха референдуми, а проявиха политическо високомерие и не ни попитаха за АЕЦ "Козлодуй", влизането ни в НАТО, ЕС, както и за ред други въпроси за националното ни бъдеще. Сега е шанс пряко да участваме в решението за развитието на страната ни в областта на енергийната стратегия", поясни Мартин Карагеоргиев, регионалният координатор на Гражданско движение ДНЕС във Велико Търново.

Според него идеята е да се получи правилен информиран избор. А за да формира всеки своята лична позиция, трябва да потърси отговор на няколко въпроса. Сред тях - колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект, кой и как ще финансира проекта-държавата, частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство, каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани и какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната.

азлични партии подаваха противоречиви информации за гражданите. Единствено Английската банка HBCV направи доклад за бъдещата АЕЦ. Той разполага с четири модела за строежа, както и обосновка за икономическия ефект от нея. Но докладът не е обществено достояние. Бе засекретен. Но българския гражданин може да се заинтересува и да научи повече за ефекта от бъдеща ядрена централа. Ние също имаме експертно мнение, което ще представим по време на информационната ни кампания", съобщи още Карагеоргиев.

По думите въпреки референдума, Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е недомократичен и несъвършен. Поводът за констатацията му е фактът, че още преди 2 години от ДНЕС събрали 700 000 подписа за промяната му, а ефекта досега е никакъв.

Според Вили Белчева, време е наистина да поискаме пряката си демокрация.

"Да, прекалено експертен е въпросът, който ни задават, но отивайки да гласуване ще подкрепим прекия вот. Парите дадени от всеки един от нас е добре да реализираме правото си на глас. Така няма да са напразно похарчени. Народът е този, от който приозтича властта и той трябва да упражни своето конституционно право и да наложи на политиците устойчива линия на поведения и политически елит да го спазва следващите години", обяви Вили Белчева.

"Ако ние не проявим активност и не дадем своя вот няма вече да ни питат. Ще се загуби и всякаква гражданска инициатива и малкото останала вяра, че нещо зависи от нас като граждани. Гласувайте за вас, за децата и внуците си", заключи и Мартин Карагеоргиев.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар