Вход | Регистрация

Стотици жители на община Ценово се хванаха на хоро

Илия Луков стартира турнето си от Ценово с проект за най-дълго хоро

Стотици жители на община Ценово се хванаха на хоро
НЧ "Христо Ботев" - Ценово

Стотици хора се събраха край 18-метровия кръст в местността Бог баир в Ценово, за да отбележат Дена на община Ценово на 2 април. С песни, танци и най-дългото хоро те отправиха призив към сънародниците си за възраждане на българската традиция.

Илия Луков беше специален гост на събитието, където представи музикалния си проект "Зов за България", посветен на 250-годишнината от написването на "История славянобългарская”.

По повод празника беше открит и параклис до християнския кръст. Тържеството започна с молебен за община Ценово и България, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий. След приветствените слова на кмета започна и най дългото хоро с Илия Луков на святото място за Ценово, за което се носи легенда, че на Бог баир се явявали светли същества, които предупреждавали хората да спазват Божиите заповеди, чистотата в помислите и делата си.

В програмата участваха и самодейните състави на читалищата от общината. Самодейците от НЧ "Христо Ботев– 1898” в с. Ценово стартираха началото на концентратната програма с песента "Българийо моя”, а участницитъе в танцовите състави "Луди млади”, детски танцов състав "Танцова магия”от Ценово и танцов състав "Полянче" в с. Новград виха кръшни хора на сцената през целия ден.

_____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар