Вход | Регистрация

Поздрав за незрящите от кмета на Червен бряг

Днес е и Световният ден на добротата

Поздрав за незрящите от кмета на Червен бряг
Снимка: sxc.hu

По повод 13 ноември – Международния ден на незрящите хора, кметът на Община Червен бряг Павлин Фильовски се обърна в поздравителен адрес към всички свои съграждани с апел на този ден всеки да направи едно добро, да поздрави свой незрящ приятел или да му подаде ръка, защото никой не е застрахован в този живот.

"На 13 ноември светът отбелязва деня на незрящите хора. Чества се от 1946 година - като годишнина от рождението на френския педагог Валантен Аюи, положил основите на световното обучение на слепите. Един ден, който ни дава поредния повод да се обрънем с лице към проблемите на незрящите. Той дава основание и на тези хора да припомнят на обществото за себе си, затова, че имат нужда от приятелство и подкрепа.

Мили хора, споделяйте своите проблеми с представителите на властовите институции и на службите, призвани да работят с гражданите, за да сте сигурни, че имате надежден партньор при взаимодействието си с тях. Много често ние, виждащите, подценяваме силата на едно докосване, на благия тон и милата дума, а така се оказваме по-слепи и по-чужди от Вас, незрящите.

За радост между нас добрият тон и слушането не са нарушени. Общината винаги е подкрепяла общинската организация на незрящите и ще продължи да го прави и занапред. Поздравявам с празника всички членове на общинската организация на слепите като им пожелавам да не падат духом и да се радват на топлотата на хората, да намират сили и кураж да посрещат с достойнство всички предизвикателства на трудния делник." се казва в поздравителния адрес.

1104369

Днес се отбелязва и Световният ден на добротата. Съвпадението като дата с отбелязването на Международния ден на незрящите хора не е случайно. На този ден през 1998 г. в Токио е открита първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. За този ден френският художник Орел е създал специален символ – "открито сърце", пише presstv.bg.

Според изследванията на психолози от Япония и САЩ, колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме. Учени са на мнение, че тези, които дават ежедневно израз на своята благодарност, нежност и други положителни чувства към другите в обикновени делнични ситуации, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония.

Учените от университета в Мичиган (САЩ) констатират, че добрите хора по-малко боледуват и живеят по-дълго. Изследователите наблюдавали живота на повече от 400 семейни двойки в продължение на над 5 години и установили, че партньорите, проявяващи внимание и загриженост един към друг, боледуват два пъти по-рядко.

Учените отбелязват също, че отзивчивите хора живеят средно с около 9 години по-дълго, вероятно благодарение на това, че имат добър имунитет и здраво сърце. Защото, когато човек направи нещо добро за другите, в него се повишава нивото на лимфоцитите и се разширяват кръвоносните съдове. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество ендорфин и серотонин – хормони на щастието.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар