Вход | Регистрация

Даниел Тенджерков - момчето, което говори с цветята

Даниел Тенджерков - момчето, което говори с цветята
Снимка: Север.бг
Даниел Тенджерков е от Велико Търново. На 26 години. Завършил е строителния техникум в старата столица, специалност парково строителство или т.нар. ландшафтна архитектура. Има трета степен "ландшафтен техник". От 8 години, заедно със семейството си - баща, майка и брат държат магазини за цветя в града.

"Все още не мога да ти се представя, че съм с професия флорист, защото досега в България няма нито професия цветар, нито флорист. С помощта на асоциацията, която ще учредим наскоро, ще внесем молба за вписване на професията в регистрите - професия флорист", казва Даниел Тенджерков. И се усмихва, защото знае, че с общи усилия нещата ще се получат. Освен, че прави много красиви и невероятни букети от цветя, младият мъж умее да прави и красиви цветни фигури в междублоковите пространства или в дворовете на частни къщи. Поддържа и цветя по домовете. Предлага и денонощен разнос на цветя в града и извън него. Имал е поръчки дори от чужбина.

Срещаме се с него да го питаме някои неща за цветята, щурите букети и вярно ли е, че за мъже най-трудно се избира подарък, камо ли цвете.

Как така мъж подрежда букети и се грижи за цветя? Не е ли скучно?

Не е важно дали си мъж или жена. Важното е да имаш желание да го правиш. Когато работиш работата си с любов, нещата се получават. Все пак най-добрите флористи в света са мъже. И във всяка една професия са мъже - готвачи, дизайнери... Всички най-добри в бранша си са мъже. Според мен един мъж може да има по-голяма представа за нещата, отколкото една жена. Защото малко са мъжете в света, който могат да усетят детайла на дадена аранжировка или да вникнат в малките неща. Но повече колеги от нашия бранш са точно такива. Прави ни впечатление тичинката на цветето, жилката на листото, движението на дръжката. Както казва една моя любима колежка - "Когато работиш, цветята ти туптят в ръцете". Малко хора могат да усетят това нещо. Това просто е до вътрешно усещане.

825077

Как се насочи към цветята, а не към нещо друго?

Първоначално като хоби. Четях такива списания, мама си купуваше в къщи. Започнахме бизнеса заедно. Беше по мое желание. Дълги години исках цветарски магазин. Нашите ми казваха, че не съм добре, от това не се изкарват пари. А аз им казвам - "Аз не съм за парите, аз съм за изживяването". Не искаха. Колко им говорех, постоянно. Не искаха да ме чуят. В определен момент от нашия живот стана така, че се съгласиха накрая. И си отворихме първите два цветарски магазина. За щастие вече са пет. Те са в рамките на града. Така че работим и творим. Всички харесват вече професията, с която се захванаха покрай мен.

Как започнахте все пак?

Много трудно беше. Не беше плахо, беше смело преди 7 години. Имахме един повратен момент в живота ни и нямахме избор, а трябваше да се занимаваме с нещо. И това беше нещо, което аз можех да правя и мама също. Така с годините са наложихме като фирма и име във Велико Търново и в страната.

Какво си спомняш от това трудно начало?

Много трудни моменти си спомням. Но и беше много забавно. Помня откриването на магазина и как лепихме тапети с продавачките. Как си делихме един сандвич на четири, защото нямахме пари да си купим повече. Беше малко помещение, но беше много кокетно. Успоредно с него отворихме щанд и в търговски център в града. Там беше много оживено, нямаше бутикови магазини, МОЛ-ове, хората идваха да пазаруват и много от тях видяха какво можем да правим. Правехме смешни продажби, радвал съм се като дете на първия продаден букет, кошница.

824963

И до ден днешен не спираш да се усъвършенстваш нали, като четеш специализирана литература.

О, разбира се. Не спирам. Преди два дни дори ми пристигна холандки учебник. Професионалната литература си я закупувам. Всички известни дизайнери пускат книги, наръчници по аранжиране. Много е трудно в България да се сдобиеш с такова нещо, защото няма предлагане. В повечето случаи в интернет, през холандски сайтове, директно от блоговете на флористите. Излизат скъпо. Един учебник е 300-400 лева. Но наистина си заслужават. Там могат да се видят неща, които няма къде другаде да се видят. По този начин се учиш. Обикалям по семинари. Организират се демонстрации у нас от четири години. Най-добрите застават и показват това, което могат. И търсиш начини. Предлагат се курсове у нас от много известни флористи, с много опит в бранша. От тях може да се научи много. Основно техники. Най-вече обаче е нужна фантазия. Учил съм се с гледане и четене.

Нали казват, че занаятът се краде...

Да речем, че преди години бях на пазара. Приятели имаха маса за цветя. И аз като гледам, питам, и нещата се получават. И така с времето, плахо, плахо, с уверени стъпки напред. С малки крачки, но винаги напред.

Не правиш само букети?

Да, предлагаме поддръжка по домовете. Всеки един клиент, който има желание да отглежда цветя, но няма време да се занимава с тях, предлагаме веднъж в седмицата посещение. Предлагаме такива услуги за офиси, институции. Поддържаме цветята в перфектен вид. За съжаление за България това е много скъпа услуга. В Търново си го позволяват единици. В по-големите градове е повече популярна услугата.

825076

 

Аз те наричам "цар" на нестандартните букети. Знам, че си правил от зеленчуци, бонбони, плодове... Оформяш атрактивни и шармантни букети...

Не мога да се нарека "цар", защото съм виждал много различни неща по целия свят, които се предлагат. Като цяло в нашия град имаме по-различно разбиране, защото трудно се приемат. И с много мъки и усилия налагам по-нестандратните неща като булчински букет чадър, оплетен с прежда, или ветрило. Преждите са модерни. От години се работи с това, но не е популярно. Но и това постепенно ще стане.

Какво се налага сега като тенденция след цветята?

Екоматериалите - бреза, тел, клечки, мъхове, камъни, клонки, стръкчета, вълна и прежда. Филцовата върна стои невероятно и е чудесен завършек на букет или кошница. Ние го предлагаме от година.

А нестандартни събития, които си организирал?

Кетъринг, презентации на сватби, на рождени дни. Търсят ни за това. Предлагаме всичко, свързано с цветята. Поднасяне на цветя по домовете, декорираме сцени, правим венци и букети за паметници по събития. За сватби аранжираме маси, заведения, изнесени ритуали на открито. Правим и арки за живи цветя, постаменти. Тенденция в последно време е, че сватба без цветя не е сватба. А и цветята дават привкуса към едно тържество, защото всеки може да сложи бели покривки, но не всеки може да съживи обстановката с красив букет цветя.

Как се развива вашият бранш?

Две години се мъчим да учредим Асоциация на българските флористи. Ще направим всичко възможно да включим професията флорист в регистрите. Тя ще помогне на всички млади колеги да се развиват. Тази година отново имаме среща и във Варна през април. Четирима от най-добрите у нас флористи ще са там. Сред тях съм и аз. Заедно ще направим обща демонстрация, която не е правена досега. Темата е сватби. Хубавото сега е и, че от две години насам се организирахме колеги, които сме около 40-50 човека във фейсбук, група "Български флористи". Там всеки споделя, даваме си съвети, мнения, идеи, нови техники и материали вносители и производители. Оплакваме се от колеги, вносители - нелоялна конкуренция, продаваха под складови цени, защото са производители.

Ти обаче си доста сръчен, бърз и винаги имаш идея за това, как да изглежда един букет или аранжировката.

Това се учи с годините. Примерно за сватба. Винаги гледам визията на сватбата, гледам да направя букета за булката, като го съчетая с излъчването й, формата също е според дамата. Винаги гледам да насоча клиента към точното цвете. Имах случай скоро с един клиент, който си пожела роза. Аз му казах, че това не е неговата роза, но той си купи, това което си избра. След три дни го виждам и ми каза "Ти беше прав. Онази беше моята роза". 

А майка си, успя ли да я надминеш?

О, мама я надминах по аранжиране от години. Тя си го признава. Но аз винаги следя модерните тенденции и новите неща. Заради това усещам по друг начин.

Обръщат ли хората поглед към модерното, към това което им предлагаш, доверяват ли ти се? Имаш ли ти твое хрумване?

Търновецът е консервативен. Приема трудно новите неща. Но е вярно, че като цяло наистина хората искат нещо по-различно и това, че в една аранжировка си сложил перла, странно изкривена тел. Това са модерни техники, които се работят в цял свят. Зеленчуковите букети също не са мои. Те са световна тенденция. Мога да призная за моя лична творба, това което направих с начупените огледала в един конкурс. Темата бе хаос. Произведението, което определям че е подходящо за развод, бе опасно малко, защото имаше стърчащи и начупени стъкла. Аранжировката обаче имаше различен дух така. Използвах огледало, защото нещо погледнато през него малко или много се променя. Сложих и интересни цветя като глориоза, карамфил, който означава любов, еохарис, който силно и много ми напомня на пролет, астранция, нежно тревисто растение, то има свободен, бунтарски вид. Всичко това наредено върху топка от мъх и листа от пеперомия върху елипсовидна ваза с огледален ръб, аранжирана върху огромно квадратно огледало, с начупени огледала, мъх и стъклени кристални сфери.

От конкурса за млади флористи миналата година във Варна пък получих трета награда, също за интересен букет.

824930

Казват, че за мъжете да се купи подарък и цвете е много трудно.

Не е вярно. Всеки би се зарадвал да получи цвете. За мъж и жена цветята са различни. Или пък са едни и същи, но поднесени по различен начин. Но и мъжете обичаме да ни подаряват цвете. Например аз бих се зарадвал на стрък лале, повече от бутилка вино, защото не пия. Така че, купувайте цветя за мъжете си. Подходящи са тропическите цветя като хеликония, антуриум, делфиниум, алиум, в по-студени цветови гами, по-пастелни тонове. И цветето да е вързано с рафия. Но все пак зависи от повода какво да е то. По етикет в изправен вид. В кръг е по неофициални поводи. За жена пък е подходящо всичко. Аранжировки препоръчвам, нови, различни, да предадеш характер на бъдещия притежател.

Някакви щури изпълнения?

О, да. Правил съм букет от гребенчета, фиби, ножички, ластици и цветя. Той бе за една дама. А щурите изпълнения идват от това, че всеки материал може да се използва - камъче, клечка, пънче, пясък. Безброи много неща съм правил. Даже и такива, от които са се срамували да си ги вземат после. Правил съм букет за една абитуриент с бонбони, начупени огледала и черни калии. Правил съм и букет от бодили. Използва се ерингиум, красив син бодил, както и букети с камъни Сваровски. Букети от шалове. В аранжировките сме се отпускали повече. Те дават воля на фантазията. Във всяка аранжировка си има техника, стил. Съобразяваш се с нюансите, движението на стеблата, за да се постигне една прекрасна композиция.

Кой е по-оригинален в поръчките си - мъжете или жените?

Като цяло на мъжете по им се получава, защото оставят на мен, аз да им направя букета. Съобразявам се с интериора, любимото цвете, с финансовата рамка и ... започва да работи моята фантазия.

Попадал ли си на някой смешен случай?

Да. Много често влюбени младежи доставят на женени жени цветя. Има и хора, които отказват да си получат подаръците, защото услугата зо доставка по домовете не е популярна. Веднъж двойката се засече при мен. Тя идва, той идва и ... Поръчали си по нещо за Св. Валентин. Или мъж праща два букета с едни и същ текст в картичката. Или в поредни дни на дама се доставя по една роза. Много жени казват, моля ви, като дойде мъжът ми, да не ми купува карамфил, а той е символ на любовта. По евтин е и затова го купуват хората, а не защото е цвете за погребение. Защото не всеки човек може да си купи лале или роза за 5 лева. Странното е, че българите използваме нечетен брой цветя за букет, а чужденците купуват и четен брой. За тях не е важно това, важното е да изглежда добре букета. И по света също правят така.

Къде живееш ти, повече в реалността или в твоя цветен свят?

Много често аз си живея в моя собствен, измислен свят, но цветята са водещи в него. Те са част от живота. Не мога да си представя живота си без цветя. Ако не съм на работа или пътувам, винаги посещавам цветарските магазини. Или си купувам нещо интересно за мен като цвете. Понякога сънувам и цветя, по големите празници често. Ще ти разкажа един любопитен случай. Преди много години чух една колежка, да казва на майка си - "Какво искаш, ти живееш като принцеса. В хола цветя, в спалнята цветя, навсякъде има цветя около теб. Едно време само кралете са имали такава привилегия". Така съм и аз. Сядам да закусвам - около мен стотици рози, в спалнята орхидеи. Всичко е изпълнено с цветя. Прекрасно е. 

825074

Любимо цвете?

О, те са хиляди. Преди харесвах орхидея и лале. С годините им се наситих. Сега харесвам по-различните- "мокара", вид орхидея. Дори ще я предлагаме за 8 март. Близо месец и половина издържа, в капсула е. Пролетните цветя са красиви като еухарис, ванда, пак красив вид орхидея, астранция, флатилария, Купувайте пролетни цветя, това призовавам. Дори стрък зюмбюл е красиво цвете, има невероятен аромат или пък лале.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар