Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Български ученици спечелиха голямата награда на НАСА

Български ученици спечелиха голямата награда на НАСА Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория. Снимка: В-к „Черно море“.

Български ученици спечелиха ежегодния конкурс на НАСА за космическа колония.

Проекът е дело на Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев и носи името Green Space. Иновативният проект, донесъл на създателите си голямата награда на Агенцията, разрешава проблеми, които затрудняват космическите държави.

Конкурсът е за ученици от цял свят. Сънародниците ни спечелват т. нар. NASA Ames Space Settlement Design Contest, напреварвайки се с изпратените тази година над 600 проекта. Работили са по него близо две години. Техни ръководители са д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ – Варна, Силвия Захариева.

Green Space спомага за почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области. По думите на проявилите се ученици, „Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид.“

Космическата колония, която са изработили учениците, е подвижна и се състои от 9 пръстена, подредени във формата цилиндър – така от всеки пръстен ще може да се вижда Космоса и да може да поддържа изкуствена гравитация. Ако се повреди някой от пръстените, другите ще могат да компенсират и да поддържат условията на живот до отстраняването на проблема.

Най-големият пръстен е централният - пети, поясняват от Българското сайфай списание. До 20 000 души биха могли да живеят в него, или един средноголям град. Учениците са проектирали жилища, търговски центрове, паркове, сцени, спортни площадки и други.

В останалите пръстени на Green Space също ще има хора, но минимален брой. Основната част от работата да бъде вършена от роботи.

В първия пръстен ще се извличат металите от астероидите. Във втория пръстен - ще се развива металургията – основната индустрия на космическата станция.

Интересна е идеята за пръстен №3, наречен „вратата към вселената“. Гостите от други космически станции и колонии ще се приземяват там. В четвъртия пръстен ще се произвеждат кислорода, водата и храната, необходими за живота на кораба.  В пръстен №6 ще е изследователският център – той ще е за проучвания на Слънчевата система.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар