Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Едно уникално училище се възражда….

Едно уникално училище се възражда…. Личен архив / Мая Величкова

Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Д. Димов" - Ловеч се възражда. За уникалното училище разказва нашата читателка Мая Величкова.

Професионалната гимназия е основана през 1946 г., като държавно средно-специално училище по ветеринарна медицина за Северна България. И днес продължава да обучава ученици от поречието на река Тимок до Черно Море. За 67-годишното си съществуване ПГВМ - Ловеч е обучила и дипломирала над 9 000 ветеринарни специалисти, които успешно се реализират в сферата на селското стопанство, хранително вкусовата промишленост, институтите и опитните станции в страната.

От тук професионалния си път в областта на ветеринарната медицина и бизнеса са започнали 9 професори, признати научни работници, изтъкнати политици, министри, кметове и преуспели предприемачи.

1077439 1077441

В резултат на финансови трудности и недалновидна политика училището губи своя блясък. Годините между 2005 – 2012г. са кризисни- отпадат много паралелки, кадърни преподаватели си тръгват, сменят се директори, сградният фонд се руши.

Съдбата на училището е под въпрос! Наложителна е промяна!

През месец ноември 2011г. е направена нова рокада на директорския пост. С новият директор Габриела Георгиева идва и промяната. Колективът е амбициран да запази уникалността на училището. Започва усилена кампания по план–приема в осем области, което довежда до трикратно увеличение на новоприетите ученици.Акцентира се върху качеството на професионалното обучение. Започва работа по много европейски проекти, участие в олимпиади, спортни състезания и конкурси.

1077437

1077435

Влошеното икономическо състояние на държавата и други социални причини налагат съчетаване на образователни и социални функции, като се обгрижват учениците много повече и извън границите на педагогическите задължения.

Чувството за съпричастност и дълг към любимото училище подтиква много преуспели бивши ученици да подават ръка в трудни моменти като спонсорите братя Ботеви, а други подпомагат изхранването на опитните животни в учебнота база. Ръка подават и инвеститори като Иван Ангелов – фирма “Градус”, с чието дарение се ремонтира фасадната част на училището.

Фондация "Америка за България” – дарява средства за ремонта и оборудването на модерен кабинет по биология. Ремонтират се кабинетите и класните стаи. Търсят се пътища и средства за финансиране на Учебно опитната база, което със стопанската си дейност подпомага социалната политика на училището.

Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Д. Димов"- Ловеч, бавно, но стремително възръща имиджа си и заема достойното си място на образователния пазар.

1077443

Според тълковния речник - Ветеринарната медицина е наука за произхода, развитието, лечението и предотвратяването на болестите при животните.Според нас - тя е призвание.Ветеринарния лекар се грижи за живота и здравето на своите безмълвни пациенти, но и за живота, здравето,спокойствието и усмивките на техните собственици.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар