Вход | Регистрация

Изложба ни връща в Средновековието

Представят 160 експоната в експозиция "Средновековната култура в Габровския край"

Изложба ни връща в Средновековието
Снимка: Булфото

Регионален исторически музей Габрово отбелязва 18 май - Международния ден на музеите с изложба "Средновековната култура в Габровския край". В експозицията са включени 160 предмета от различни материали: желязо, бронз, мед, злато, сребро, глина, кост, стъкло, които показват развитието на средновековната култура и бита на хората през този период.

В изложбата е отредено място за всеки аспект от живота на средновековния човек. Могат да се видят въоръжения - боздугани, копия, стрели, оръжия на труда - земеделски и занаятчийски, трапезни съдове, изрисувани по характерен начин. Регионалният музей е показал и луксозната страна на "тъмните векове". В отделна витрина са изложени скъпи златни и позлатени накити - обеци, копчета, гривни, диадеми, които са принадлежали на елита на обществото. Най-впечатляващата находка са златни пръстени с монограм от некропола при с. Градница, които нямат известен аналог досега.

За пръв път габровци могат да видят културни ценности, произхождащи от единствения в района идентифициран "замък" в м. Градът при с. Крамолин. Това са фрагментни стенописи от болярската църква и части от мозаечното пано, украсявало входа на резиденцията. Представена е и културата на манастирския комплекс при с. Батошево чрез нагръдни кръстове, писала, закопчалки за книги и керамични елементи. Характерна черта за културата на целия регион е силното влияние на средновековната Търновска школа.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар