Вход | Регистрация

Пълна проверка на птицефермите!

Поводът - проверка - има или няма хормони в пилешкото

Пълна проверка на птицефермите!
Снимка: sxc.hu

Пълна проверка дали има трансмазнини и хормони в пилешкото месо е разпоредена от днес.

Ще бъдат инспектирани всички птицеферми на територията на страната, както и всички звена от производството до търговската мрежа. До края на седмицата, министерството на земеделието и храните ще излезе с конкретни данни. Това обяви министър проф. Димитър Греков при откриването на международната селскостопанска изложба "АГРА 2014 в Пловдив.

По думите му досега не е засичана подобна практика на българските фермери у нас.

"Важно е да бъде открито откъде е тръгнал проблемът", заяви Греков. Според него обаче той не идва от български производител.

Той допълни, че ако се открият нередности може да се стигне и до закриване на ферми, ако бъдат установени такива нарушения. Пилетата ще бъдат унищожени, за производителите ще има парични глоби.

Проверки ще се извършват и в търговската мрежа на страната и по границите, за да се гарантира здравето на гражданите.

Ресорният министър коментира, че контролът по качеството на храните ще бъде засилен и по отношение на яйцата, във връзка с предстоящия празник Великден. В отговор на журналистически въпрос министър Греков каза, че за сега няма основание за повишаване на цената на яйцата, тъй като производството на тази стока се е покачило с около 15%, в сравнение с миналата година.

Припомняме, че миналата седмица от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че през последните 15 години няма нито един регистриран случай за наличие на хормони в хранителни продукти. Според позицията на агенцията инжектирането на хормони в крилатите е практически невъзможно, тъй като поставянето им трябва да се прави всеки ден, което е физически непосилно.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар