Вход | Регистрация

Два групови културни паметника може да има в Търново

Проф. Божидар Димитров предложи вътрешна и външна програма за развитие на културните паметници

Два групови културни паметника може да има в Търново
Снимка: Булфото

Велико Търново е запазил голяма част от паметниците, манастирите и църквите си, затова заслужава да бъде представен в списък с български културно-исторически обекти, които да минат под егидата на ЮНЕСКО, каза Божидар Димитров днес по време на обществена дискусия в старата столица.

Търново е в центъра на страната, като това е колкото предимство, толкова и недостатък, защото туристите могат да го разгледат в рамките на същия ден и да си заминат. За да се удължи туристическият престой и да се реализират печалби от него, трябва да се разработят нови културни паметници. За тази цел обаче са нужни сериозни инвестиции в археология и реставрация, защото повечето от тях са сериозно руинирани, каза проф. Димитров.

Той очерта две програми за развитие на групов културен паметник във Велико Търново - вътрешна и външна, като най-напред през следващите пет години трябва да се реализира по-малката от тях. Хълмът Трапезица, църквите "Св. св. Петър и Павел", "Св. Иван Рилски", "Св. Георги", "Св. 40 мъченици", "Св. Димитър" и крепостта Царевец могат да влязат в една програма за реставрация, като сериозно внимание трябва да се обърне на Двореца на българските царе на Царевец и да се разреши казуса с Патриаршеската църква, за да стане тя действаща.

Обектите, които трябва да влязат в т. нар. външна програма на разработване, са съзвездието от манастири на великотърновската Света гора, сред които Преображенският и Килифаревският, римският град Никополис ад Иструм и крепостта Ряховец в Горна Оряховица.

Лошата инфраструктура до туристическите обекти в столицата на Второто българско царство също беше дискутирана като причина за недостатъчното познаване и невъзможност на туристите да ги посетят. Проф. Казимир Попконстантинов даде пример с лошия и тесен път до Преображенския манастир, по който може да се организира извозване на туристи, но с 10-15-местни автобусчета. Той даде предложение също представителната сграда пред Царевец, където се е помещавал бившият Окръжен съвет, да стане музей.

Обществената дискусия е част от кампанията "Чудесата на България", инициирана от в-к "Стандарт", и има за цел да подбере след експертен избор нови символи на България, които да влязат в списъка на ЮНЕСКО за материално и нематериално културно-историческо наследство. В момента тече първият етап от кампанията, в който повече от 150 български историци, археолози, експерти и общественици дават своите предложения за 10-те най-значими български обекта. Кои са те, ще стане ясно в началото на октомври на официално представяне в София.

Българските граждани ще могат да дадат своя глас за подбраните от експертите предложения. Това ще е възможно от юни до октомври в сайта на Чудесата на България - bgchudesa.com

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар