Вход | Регистрация

Така се посреща - с баница и суджук!

С това почерпиха чужденци в Белгия горнооряховски младежи

Така се посреща - с баница и суджук!
Горнооряховски младежки парламент

Че няма нищо по-хубаво от традиционна българска баница и прословутия горнооряховски суджук разбраха чужденци по време на международен младежки обмен в Белгия. Те хем опитаха от тестеното изделия със сирене, хем се учиха сами да си го приготвят. Техни учители бяха шестима младежи от Горнооряховски младежки парламент.

Дсиеи Маркове, Ивелина, Нефизе, Наталия, Антоан и Георги бяха в европейската държава в рамките на 9 дни по проект сдружение "Младежка толерантност", в партньорство с белгийска организация.

Основна тема на форума бе междукултурното обучение и борбата срещу културните предразсъдъци чрез хранителни навици и навици, които са отражение на начина на хранене и здравето.

Участниците от Франция, Италия, Белгия, България и Румъния идентифицираха различията и приликите между традиционните хранителни култури. Дейностите включваха споделяне на собствени хранителни навици и обичаи с другите, опознаване приликите и разликите на културата на всяка държава. Чрез семинари, филми, готвене и неформални образователни дейности участниците научиха повече за другите страни, правилния начин на хранене чрез йога, някои правила за правилно пазаруване.

Изготвиха и книга, която напълниха с рецепти и интересни факти за традиционните ястия на всички държави.

"Представянето на България породи голям интерес у участниците, защото с помощта на двама доброволци  демонстрирахме как се приготвя баница, разказахме им и за традиционните български гозби. Всички имаха възможност да вкусят и домашна лютеница. По време на обмена си говорихме за отпадъчната храна и как може да работим върху този проблем", разказаха доволни след срещата горнооряховските младежи.

От своя страна те са опитали прекрасно италианско кафе, брускети, френско сирене, палачинки, белгийска бира и шоколад.

1386578

За още любопитни новини, следете ни и във Фейсбук: https://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар