Вход | Регистрация

Бургас 19°C

Отбелязваме Световния ден на ромите

Отбелязваме Световния ден на ромите
Областна администрация - Велико Търново

Международният ден на ромите е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година, който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Приет е химнът на ромите, песента "Джелем, джелем" /Пътувал съм, пътувал съм/. Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра". То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

Център за междуетнически диалог и толерантност /ЦМДТ/ "Амалипе" организира във Велико Търново дискусия "Да докоснем недосегаемите: Ромите-познати и непознати”, прожекция на филма "Изгубения геноцид - европейските роми по време на Втората Световна Война" и информационна акция.

Дискусията ще се проведе на 8 април от 10 часа в зала 409 на Педагогически факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методии". В нея ще участват студенти, преподаватели, доброволци от клуб "Младежта е толерантност”  Велико Търново и модератори от ЦРО Велико Търново.

Доброволци ще раздават в същия ден брошури и информационни материали, разказващи за историята, традициите на ромите.

На 11 април от 18:30 в клуб "ТАМ" доброволческият клуб "Младежта е толерантност" към "Амалипе” организира прожекция на филма "Изгубения геноцид - европейските роми по време на Втората световна война", разкриваш повече за историята на ромите, които също са били жертва на лагерите на смъртта.

ЦРО Кнежа подготвя конкурси за пролетна супа, таланти на хора  от ромски произход, конкурс за най-хубаво изпълнение на ромска песен с оркестър. Наградите са изненада.

ЦРО Стражица ще организира среща с  деца от училище \"Ангел Каралийчев\" гр.Стражица. Срещата ще се състои в офиса на Център \"Амалипе\" в 10 и 30 часа на 8 април.

ЦРО Павликени подготвя спортни игри на градския стадион с начало 10.00 часа на 8 април. На същата дата в Център за развитие на общността ще се проведе информационна беседа с местната ромска общност.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар