Вход | Регистрация

Река Дунав повишава нивата си, задействано е оперативното звено

Нивата на вътрешните притоци на реката са около праговете за високи води

Река Дунав повишава нивата си, задействано е оперативното звено
Снимка: iNews

Активирано е оперативното звено, което следи водната обстановка в страната денонощно, след като днес са отчетени повишения на нивата на р.Дунав, информират от МОСВ.

Реките в по-голямата част от Дунавския район са повишили нивата си около праговете за високи води. По-значителни повишения се отчитат за вътрешните притоци на р.Дунав в долните течения на реките Огоста и Искър и в средното течение на река Янтра.

По-големи повишения се очакват утре и вдругиден заради очакваните дъждове в страната. Поради това МОСВ препоръчва по-стриктен контрол върху защитните съоръжения и отводнителните системи в крайдунавските области и общини. На териториите южно от дигите на реката, както и на прилежащите територии на местата на вливане на притоците, трябва да бъде обърнато особено внимание, препоръчват от министерството.

Според указанията на МОСВ областните управители следва да въведат Плана за действие при високи води на река Дунав, в зависимост от конкретната обстановка в областта. Кметовете на общини пък трябва да осигурят наблюдение на отводнителните инфраструктури в съответните населените места.

Информация за създала се критична ситуация във връзка с повишението на речните води се подава на телефон 064/885 100 в периода от 9:00 до 17:30 часа в работно време и на GSM 0886 330 485 – денонощно.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар