Вход | Регистрация

Физиците от Поликраище отново на престижен форум

В Канада те ще говорят за фазовите характеристики на цилихдричния вълновод с азимутално намагнитен феритен цилиндър и диелектричен тороид

Физиците от Поликраище отново на престижен форум
Снимка: Север.бг

Двамата български учени – д-р Марияна Георгиева-Гроссе и брай й проф. Георги Георгиев от Поликраище отново ще представят страна ни на престижен форум в чужбина.

Те ще участват в два международни научни форума – в Международния симпозиум по антени и разпространение, организиран от Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE – САЩ и в Симпозиума по радионауки на Националния комитет на Северна Америка при Международния съюз по радионауки URSI. По традиция те се провеждат ежегодно едновременно в различни градове на Северна Америка – САЩ и Канада. Тази година събитието ще се състои от 19 до 24 юли и негов домакин е Ванкувър, Канада.

В програмата на симпозиумите са включени два доклада на българските учени: "Фазови характеристики на цилихдричния вълновод с азимутално намагнитен феритен цилиндър и диелектричен тороид” и "Критични честоти на нормалните вълни от тип TE0n в цилиндричния вълновод с диелектричен цилиндър и азимутално намагнитен феритен тороид”. Това е голямо постижение и признание за качеството на тяхната работа. Първият доклад ще бъде представен на 21 юли в секцията "Вълноводно разпространение и вълноводни структури”, а вторият – на 24 юли в секцията "Явления и ефекти на разпространението”, заедно с работи на учени от Съединените щати, Канада, Великобритания, Тайван, Испания и Япония.

В докладите са разработени оригинални числени методи за изследване на свойствата на слойни цилиндрични вълноводни структури. Решени са по числен път с компютърни методи сложни математични уравнения, съдържащи комплексни функции на математичната физика (конфлуентни хипергеометрични функции и цилиндрични такива), получени са фазовите характеристики на структурите (зависимостите между фазовата константа на вълната и честотата) и са изучени техните критични честоти (честотите, при които вълноводното разпространение се прекратява).

Форумът в Канада е най-голямата и авторитетна среща на учени от целия свят, работещи в областта на антените и разпространението на електромагнитни вълни, която се провежда на Севроамериканския континент и една от най-престижните на планетата. Конкуренцията между кандидатите, желаещи да представят свои резултати, е изключително голяма и ожесточена. Участието дава възможност за изява на най-високо равнище и за запознаване на водещи специалисти в света с научните постижения на изследователите, както и за установяване на ползотворни научни контакти с най-големите световни университетски центрове и научни лаборатории.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар