Вход | Регистрация

От 500 хиляди до 2 млн. жертви на трафик в света

В България жертвите са 485 души за 2013 г.

От 500 хиляди до 2 млн. жертви на трафик в света
Снимка: Guliver/Getty Images

485 души са станали жертва на трафик в България за изминалата 2013 г. 422 от тях са жени, а останалите – мъже. Малолетните жертви са 15, непълнолетните – 38.

Това сочат данните от статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора. Най-много са хората, експлоатирани сексуално – 428, следвани от принудително упражняващите труд – 44, 11 са държаните в принудително подчинение лица, а на 2 лица са отнети телесни органи.

Нашата страна е източник на трафик на хора към Германия, Белгия, Франция и др. европейски страни. Основна причина за това е надеждата за по-добър живот и средства за препитание извън страната, които правят хората недостатъчно внимателни при контактите си с други хора, обещаващи им хубава работа и лесна печалба.

Днешният 18 октомври е посветен на борбата с трафика на хора в Европа, като се отбелязва от 2007 г. насам.

Проблемът с този вид престъпление в световен мащаб е изключително голям - между 500 хиляди и 2 милиона са жертвите на трафик за година, а печалбите от него са между 7 и 8 милиарда долара годишно, сочат данните на Центъра за превенция на международната престъпност към ООН.

Във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора в страната ще се проведат разяснителни кампании.

В Русе инициативите са организирани от местната комисия за борба с трафика на хора съвместно с РД Гранична полиция, ОД на МВР – Русе, Русенски университет "Ангел Кънчев” и училища от Община Русе. Тук началото на кампанията беше вчера в Английска гимназия "Гео Милев”, където представители на Гранична полиция запознаха учениците с проблема трафик на хора.

Във Велико Търново доброволци ще запознават минувачите с проблема чрез информационни материали за трафика на хора пред Община Велико Търново от 16,30 ч. В понеделник /20 октомври/ в Голяма зала на Община Велико Търново ще бъде прожектиран филма "Карго – изгубена невинност”. В края на месец октомври кампанията за трафик на хора ще приключи с открит урок и дискусионно кафе.

<< Sever.bg във Facebook »



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар