Вход | Регистрация

Путин пита парламента за намеса в Украйна

Кремъл няма да пренебрегне искането за помощ от Крим, европейски политици предупреждават за ескалация на напрежението при намеса

Путин пита парламента за намеса в Украйна
Снимка: Guliver/Getty Images

Искане за одобряване използването на руски военни части в Украйна е внесъл в горната камара на парламента руският президент Владимир Путин. Информацията предаде БНР по съобщение от Кремъл.

Във връзка с извънредната ситуация в Украйна и заплахата за живота на руски граждани... Внасям в Съвета на Федерацията молба за използването на въоръжените сили на Руската федерация на украинска територия до нормализиране на политическата ситуация в тази страна, посочва Путин в документа.

В него се изразява безпокойство от начина, по който се развива обществено-политическата ситуация в Украйна и за ескалацията на напрежението.

Депутатите обявиха, че допускат въвеждането на ограничен руски военен контингент в Крим за гарантиране на сигурността.

Те заявяват, че с голямо безпокойство са посрещнали информацията за завземането на различни обекти от въоръжени групи и смятат тези действия за опит да се дестабилизира работата на местните органи на властта и ситуацията като цяло.

Междувременно и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за обявяване за незаконно назначаването на проруски премиер в Кримската автономна република.

Сергей Аксьонов беше избран на поста, след като по-рано тази седмица въоръжени мъже поеха контрола над регионалния парламент. Според президентския указ решението нарушава украинската конституция. 

Руски военни части вече охраняват важни сгради в Крим, а референдумът за по-голяма независимост на автономната република е изтеглен на по-ранна дата и ще се проведе на 30 март, вместо на 25 май, когато ще се проведат и изборите за президент на Украйна.

Реакциите на някои еропейски политици не закъсняха.

В Букурещ еуфорията от победата на привържениците на евроинтеграцията в Киев премина бързо. Отмяната на закона за регионалните езици силно удари по интересите на националните малцинства и румънските политици сега са принудени да искат от Киев да спазва европейските стандарти, предава радио "Гласът на Русия".

Съвсем наскоро президентът Траян Бъсеску призова Янукович да не използва насилие срещу неонацистите, а сега той самият е принуден да иска от победилите нацисти запазване на правата на румънското малцинство в Украйна. В официално изявление румънският президент припомни на Киев, че в Украйна живеят 400 хиляди румънци и че техните права трябва да се спазват.

Заради задълбочаващата се криза на Кримския полуостров, полският външен министър Радослав Шикорски е съкратил визитата си в Иран. В изявление полското външно министерство призовава "за спиране на провокативните маневри на военни части на Кримския полуостров."

"Всякакви решения, които ще бъдат взети през идните дни, включително от военно естество, може да имат непоправими последствия за международния ред.", се казва още в документа.

След като Киев обвини Москва, че е изпратила 6000 войници на Кримския полуостров, френският външен министър Лоран Фабиюс посочи, че страната му е "дълбоко загрижена заради съобщенията за значително военни маневри в Крим."

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро обяви, че териториалната цялост на Украйна трябва "напълно да бъде зачитана", предаде Франс прес.

Отговорът от Кремъл е, че "Русия няма да пренебрегне искането на помощ, отправено към президента Владимир Путин от новия премиер на Автономна република Крим Сергей Аксьонов.", цитира още агенцията.

Рекацията на министрите от европейските страни е заради поставянето на украинските въоръжени сили на полуостров Крим в състояние на повишена бойна готовност по заповед на украинския министър на отбраната.

Преди правителственото заседание в Киев новият премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна няма да позволи да бъде въвлечена във военен конфликт и няма да отговори на "руските провокации".

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар