Вход | Регистрация

Мистична етно музика завладява Царевец с групите "Ирфан" и „Кайно Йесно Слонце"

Те ще изнесат концерт във великотърновската крепост на 20 септември

Мистична етно музика завладява Царевец с групите "Ирфан" и „Кайно Йесно Слонце"
Снимка: Булфото

Мистична музика ще завладее умовете и сърцата на великотърновци сред риуните на крепостта Царевец. Музикантите от "Ирфан" (Irfan) и "Кайно Йесно Слонце" (Kayno Yesno Slonce) ще изнесат концерт на 20 септември от 19,00 ч. на сцената в Двореца на българските царе.

"Ирфан" ще свирят в старата столица само ден преди официалната промоция на новия им четвърти поред албум "The Eternal Return" във Франция. Българската група е създадена през 2001 г. като страничен проект на музиканти от формации като "Исихия", "Ом", "Kayno Yesno Slonce" и "Заратустра". За две години успяват да "превземат" Франция с уникалната си музика, след като френският музикален лейбъл "Prikosnovenie" издава първия им едноименен албум. Групата е обявена за "Най-голямото откритие на 2004-а".

Музиката, която правят, е електро-акустичен уърлд фюжън, повлиян от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите и Близкия Изток, на Индия и Северна Африка. Те се преплитат и с атмосферата на Византия и Средновековна Европа.

Нетипичната мултикултурна музика е извлечена от традиционни и старинни инструменти, типични за Балканите, Близкия Изток или Индия. Вокалите са смесица от ефирни и мистични женски гласове и силни мъжки гласове и хорали.

Българската етно-ембиънт формация "Кайно Йесно Слонце" (Kayno Yesno Slonce) е авторски проект на музиканта Веселин Митев, в който участва и Петър Делчев, и двамата са членове на група "Исихия". Музикантите се вдъхновяват от родопския фолклор, смесвайки го с атмосферична музика.

Билети за концерта на цена от 10,00 лева се предлагат в Туристически информационен център на ул. "Христо Ботев" №5 във Велико Търново и в системата на www.eventim.bg

Събитието се организира от Община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов". Концертът е част от програмата за отбелязване на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държавност.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар