Вход | Регистрация

Привличаме туристи със средновековен фестивал и кулинария

Привличаме туристи със средновековен фестивал и кулинария

Цветомир Бояджиев е управител на Общинска агенция "Царевград Търнов”.

Разговаряме с него за това, как започна туристическия сезон във Велико Търново, на какво залага агенцията за привличане на туристи и ще има ли нов фестивал на Царевец?

Туристическия сезон е открит. Има ли вече данни за сериозен ръст на туристите и какъв беше изминалия сезон? Кой е най-посещавания обект във Велико Търново?

Сериозно нарасна броят на туристите във Велико Търново, съдейки по посещенията в музейните обекти. Един успешен сезон имахме миналата година. Сериозен ръст. Това се дължеше в частност на Мултимедийния посетителски център, известен като музей на восъчните фигури, който се превърна в една изключителна атракция.  За около 10 месеца беше, регистриран 100 000- ят посетител. Любопитно ми беше как ще се развият нещата около центъра. Защото от отварянето му, имаше период от около месец гратисен, в който търновци да разгледат новата атракция. Това бе подарък от  Общината към тях.

През този период минаха около 45 000 души. Беше  ми интересно дали рязко ще спадне броят след платените посещения. Но всъщност имаме една доста добра посещаемост.  Тази година продължават посещенията там. Атракцията се появи в началото на миналата година и не беше заложена в програмите на туроператорите. Една огромна част от посетителите са българи, голяма част са ученически групи. Те провеждат там открити уроци по история. За децата е полезно, защото могат да онагледят част от това, което изучават. Това беше и целта – Царевец е един архитектурен резерват, а в музея може и да се види и свърже визуалното с онази епоха.

 

1314162

 

Идеята е и тези фигури, които са реалистични да представят и държавността, и воинската слава, занаятите, бита и духовността на българина. Резултатът е добър. Много се надявам, този проект, който е реализиран от Общината ще получи надграждане – предвижда се на следващ етап да се кандидатства и да се усвоят следващите два етапа - още сцени и исторически фигури на следващите два етажа от сградата.

Друг интересен факт при най-посещавания обект от години във Велико Търново – Царевец е, че драстично бяха увеличени посещенията, с около 60 0000 повече. Според мен това е следствие и от Мултимедийния център. Туристите бяха стимулирани на отидат на живо на крепостта, а защо и това да не са великотърновци, които дълги години, не са качвали на Царевец.

Индикациите са за повече туристи тази година. Голяма част от тях идват с круизни кораби по Дунав. Те са традиционно насочени към културно- историческото наследство и фестивалния туризъм. Добра практика от няколко години е Общината да дава пари на конкурсен принцип за културни проекти, което е добър  начин да се стимулират творци и групи. Свидетели сме на много атрактивни проекти направени по тази линия, които също привличат и български, и чужди туристи.  

 

1314153

Други обекти, които привличат туристите?

Другите традиционни места са средновековните църкви в квартал "Асенов". Това са "Св. Петър и Павел" и  "Св. 40 мъченици". Също и  "Рождество Христово", който е изключителен паметник на културата. В нея се влиза по предварително зададен график. Църквата не е голяма и състоянието й изисква специални грижи.

Има и други църкви. Тяхното отваряне е добър начин да се управлява дестинацията и по тозци начин се разпределя натоварването между обектите. Надявам се някои от реставрираните  църкви ще бъдат отворени скоро.

Изключителен интерес има и към хълма Трапезица. Но има още дейности, които трябва да се случат. За следващия сезон дано се случи предвид атрактивния фуникуляр и възможността да погледнеш Царевец от място, което от десетилетия е недостъпно ще бъде един успех  за нашите туристически дадености.

 

1314152

 

Интерес към града от нови туристи

Като цяло градът привлича туристи от цял свят, преобладават европейците. Не малък е делът на азиатците. Японците са традиционно активни, но корейците по данни на посещенията са една сериозна група.

Другите, които посещават най-вече музейните обекти това са американците. Културната програма, която залагаме юли-август е Международния фолклорен фестивал, фестивалът "Сцена на вековете". Някои от фестивалите минаха, други предстоят. Имаме доста идеи.

Едно от нещата, които от много години бихме искали да направим и сега покрай разговорите за Европейска столица на културата и партньорството с италианските градове се очертава един проект за средновековен фестивал, който да се случва на Царевец, в района на средновековните църкви. Да покажем бита и живота на тогавашните българи с живи хора, както и кухнята, която има огромен потенциал. Прие се с  голям интерес по време на Туристическото изложение "Културен туризъм".

Някои от рецептите – пиле по царски, прието много добре е по рецепта от 1310 година, шокиращо звучи, но то е направено със съставки, които ги има и днес. Така че акцентът за туристите ще бъде и кулинарията – оригинално ястие, което само в Търново може да се опита. Това не изключва възможността да показваме ястия и от други епохи, но това го има и днес. Това е кадаифа, който се прави от толкова години на Самоводската чаршия.

 

1314151

 

Самоводската чаршия ще приюти ли нов занаят и свикнаха ли вече гостите на града, как да отличат ръчно изработените суверини и от другите. Вие наложихте марката "ръчна изработка".

Целта с марката беше да стимулираме туристите, които имат по-малко познание, какво е  Самоводската чаршия да отличи истинските работилници, от типичните сувенирни магазини. Искаме и да включим гостите, които идват  да се пробват да изработят нещо при майсторите от занаятчийските работилнички и реално да усетят, какво е да работиш това. Бихме искали да добавим и още занаяти, но нямаме помещения. Наскоро успяхме за добавим кожарска работилница.

Друга атракция е влакчето, което предвижва туристите.

Да. То е една възможност да се разходиш из Царевец и Стария град. Доставено е по проекта за Мултимедийния посетителски център, ремонта на площада пред Царевец. Атрактивното влакче тръгва от паметника на Велчова завера, началото на Самоводската чаршия, през Царевец и минава през средновековните църкви под хълма.

Повече снимки на Велико Търново може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар