Вход | Регистрация

Наглеци грабят чужда земя и точат евросубсидии

Наглеци грабят чужда земя и точат евросубсидии

Феодализацията на българските села далеч не е някаква измислица, с която да се плашим, а съвсем реален проблем. Доказателство за това и нагледен пример е с. Велчево, където местният "агробизнесмен" Марин Маринов е заграбил цели 1 200 декара чужда земя, за да източва евросубсидии.

Без абсолютно никакви документи за собственост, нито пък за аренда, Маринов всяка година кандидатства за европари по селската програма и от 2007 досега е получил около 155 000 лева. А това, че земята всъщност си има реални собственици, него не го интересува.

Един от реалните собственици на такъв имот е Владимир Станев, който притежава два парцела - единият е засял с картофи, а в другият е искал да прави овощна градина. Оказва се обаче, че достъпът му до тях е отрязана с ограда и електропастир от Маринов.

На въпрос на репортер, как така огражда каквото си поиска, без да попита собствениците, Маринов отговаря: "В какъв смисъл, с тея хора дето още не са си узаконили имота, дето 20 години не е стъпвал вътре и е запустяла земята. Кои хора, как да ги издиря?"

Според Владимир, всеки негов опит да стъпи в собствените си имоти и да премахне огражденията стигат до заплахи за саморазправа от Маринов. А Владимир далеч не е единственият случай, просто другите ги е страх да си кажат.

От местното подразделение на Държавен фонд "Земеделие" обясняват, че знаят за този случай, а Маринов вече е получил глоби за злоупотребите си в размер на 42 000 лева.

Както и да го погледнем обаче, той все пак е получил 155 000 лева и на практика е спечелил над 100 000 лева от незаконната си дейност. Която всъщност се оказва законна. Как? Много е просто, от Фонд "Земеделие" не изискват съгласие от собствениците, чиято земя ще се обработва. Проверка се прави само, ако двама или повече души подадат заявление за обработка на един и същ имот.

И ако си мислите, че това е изолиран случай, грешите. В съседното село Драшкова поляна има други "агрофеодали" - сем. Дурльови, които според информация на "Дарик" са заградили около 200 декара земеделска земя, в която влизат дори и горски пътища.

Споделете вашата новина с нас, пишете ни във Фейсбук: << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар