Вход | Регистрация

Повече работещи българи навън, отколкото у нас

Държавата ще се опита да примами нашенците да се върнат отново в страната ни

Повече работещи българи навън, отколкото у нас
Снимка: Булфото

За пореден път тъжното е повече от хубавото, в нашата мила татковина.

Освен тъжната статистика от вчера, когато КНСБ отчетоха, че всеки пети е бедняк, сега става ясно, че  работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. Това казва в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов.

Той отчита, че 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите у нас са 2,2 млн. души.

Може ли нещо да се направи по проблема?

Оказва се, че държавата вече е измислила вариант - ще се опита да примами обратно нашенците.

Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи.

Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул.

Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Наши експерти ще ги запознаят с дейността на агенцията ни, с конкретни мерки и програми за реализация в България. Ще ги информираме за макроикономическата ситуация в страната, за перспективните сектори, в които биха могли да се реализират и нивата на заплащане. Ще ги запознаем и с възможностите на оперативните програми за стартиране на бизнес, възможностите за стажове в държавните институции, насърчителните мерки на Агенцията по заетостта специално към младежите. Желанието ни да ги убедим, че след като придобият специалност и поработят в съответните държави, да не се колебаят да се върнат и да започнат някаква дейност", казва Младенов.

Дали мисията ще успее или ще се превърни в мисията невъзможна ще разберем скоро.

Но едно е сигурно - веднъж добре устроил се човек, отвъд пределите на родината, не би пожелал да се върне обратно там, където няма икономическа сигурност и добри условия на живот. Няма логика, а и смисъл.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар