Вход | Регистрация

Ще отнемат ли лицензите на ЕРП-та?

Дължали над 347 млн. лв на държавата

Ще отнемат ли лицензите на ЕРП-та?
Снимка: Thinkstock/Guliver

ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО могат да останат без лицензи.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДЕКВР/ вече откри процедури за отнемането им.  Аргументите на регулатора са свързани с неспазване на регламентираните със Закона за енергетиката принципи за гарантиране на сигурността на енергийните доставки и осигуряване нормалното функциониране на електроенергийната система, информира БНР.

Бе определен 7-дневен срок, в който трите енергоразпределителни дружества могат да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. В 14-дневен срок могат да представят писмени становища по решението за процедурата по отнемане на лиценза.

След извършени проверки по жалби на Националната електрическа компания срещу трите ЕРП-та е установено, че те са прихващали средства от задълженията си към НЕК, като по този начин са нарушили наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

Задълженията на трите електроснабдителни дружества към държавната компания са достигнали повече от 347 милиона лева. 

За 7-и април е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производството по отнемане на лицензите.

Министър-председателят Пламен Орешарски изрази надежда, че няма да се стигне до отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества. Той каза това във Видин, където се състоя изнесено заседание на Министерския съвет. Каквото и да се случи ток ще има, посочи още той.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар