Вход | Регистрация

Русе 21°C

Министрите на земеделието на България и Румъния се срещнаха в Русе

Те се договориха за разработването на общ план за управление на рибните ресурси в Черно море

Министрите на земеделието на България и Румъния се срещнаха в Русе
Снимка: МЗХ

"Поемам ясен ангажимент за разрешаване на казуса със задържания в Румъния български риболовен кораб", заяви министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Стелиян Фуя по време на среща с българския министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Русе.

Те се споразумяха днес за засилване на контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море и за уеднаквяване на законодателството в това отношение, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Официалният повод за срещата бе предстоящото посещение на еврокомисаря по рибарство Мария Даманаки в Букурещ и София в следващите два дни. За разработването на общ план за управление на рибните ресурси в Черно море разговаряха двамата министри. Той ще бъде представен на Европейската комисия.

По инициатива на министър Найденов през април във Варна ще се проведе тристранна среща на земеделските министри на Румъния, Турция и България, на която ще бъдат обсъдени проблемите с управлението на рибните ресурси в Черно море и по-специално уловът на калкан. Тогава ще бъдат обсъдени и проблемите на ветеринарния и фитосанитарен контрол между трите страни.

Турция налага рестрикции по отношение на вноса и транспорта на животинска продукция спрямо България и Румъния. Същевременно Румъния изрази притеснение, че турските плодове и зеленчуци съдържат пестициди, по повод на което министър Найденов увери румънския си колега, че турската продукция се проверява стриктно на българската граница.

"Договорихме се да предприемем обща инициатива за промяна в Дговора за присъединяване към ЕС, за да се удължи срокът за свободна продажба на земя на чужденци в България и Румания до 2014 г.", съобщи министър Фуя. Съгласно Договора за присъединяване двете страни трябва да отворят пазара си за земя в края на т.г. Според министър Фуя обаче румънските и българските земеделци не са готови да се конкурират с големите чуждестранни инвеститори за собственост върху земите.

____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: МЗХ
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар