Вход | Регистрация

Продължават да финансират културни проекти, обещават от Общината

Продължават да финансират културни проекти, обещават от Общината
Снимка: Север.бг

127 различни събития в сферата на културата и изкуството бяха реализирани във Велико Търново от месец август до края на миналата 2012 година. Събитията бяха проведени в рамките на одобрените проекти на първата експериментална лятна сесия на Общината. Осем културни проекта получиха финансиране в размер от близо 58 600 лева от местния бюджет.

Отчет на проведените мероприятия даде днес на специална пресконференция директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Нелина Църова.

"Първоначално не знаехме какво да очакваме. Изработихме правила за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата, които се оказаха добри. Няма протести и контестации в нито един от етапите на реализирането на проектите. Дадохме свобода на креативното мислене на творците, на хората, които се занимават в областта на на културата. Резултатите надхвърлиха и най-смелите ни прогнози", подчерта Църова.

Те потвърди, че Община Велико Търново ще продължава практиката да финансира подобни проекти. Няма да има съществени промени в правилата, реда и условията за кандидатстване през настоящата 2013 година.

Желаещите да кандидатстват ще могат да го направят в две сесии. Първата ще стартира веднага, след като бюджетът бъде одобрен, за да могат културните събития да се реализират през март и април. Втората сесия за подаване на предложения ще бъде в средата на годината.

Нелина Църова заяви, че се надява от общинския бюджет да бъдат заделени около 300 000 лв. за култури дейности, но това зависи изцяло от това, какво ще гласуват общинските съветници.

Без значение каква сума ще бъде заделена за култура, ще бъда подкрепено развитието на повече фестивали в старата столица – Международен фолклорен фестивал, Миндя рок фест и Мото рок Фест и др.

Сред най-значимите и атрактивни събитя Нелина Църова отличи Фестивала на уличните артисти, този на леденети скултори, "Нощта на Самоводската чаршия", моноспектакъла "Забравени от небето" на Светозар Кнезовски - организирани от Сдружение "Идействие", в рамките на проекта Клуб "Таралеж", модерната театрална постановка "Антихрист - насън и наяве" на Сдружение "Емилиян Станев", пърформънсът "Въздушни мечти", макетът на самолета "Дар-I" на Петко Попганчев, част от големия проект на СБХ във Велико Търново "Осем по три", мини-фестивала за съвременно изкуство "Старата поща" на арт-група "Дупини", "Арт лято" на клуб "Мелон".

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар